Augusztusban csúcsra jár az anyai önvád

Mire belátható távolságba kerül a nyári szünet vége, a legtöbb magyar szülő piszkosul kifacsarva érzi magát. Nincs elég szabadság, pénz, energia. Felnőttként iszonyú hosszú ez a 11 hét.

A szünidei önmarcangoló anyák 4 alaptípusa

(a válogatott szorongások személyre szabhatóak, akár tetszés szerint kombinálhatóak is:

  1. Szerencsésnek tartanak, hogy otthon vagyok a gyerekkel, de én nem érzem magam annak. Lehetetlenség egész nyáron minden áldott nap változatos és egészséges ételt tenni eléjük, a lakást is szinten tartani, és nap mint nap izgalmas programokat szervezni (na és azokat kifizetni). Pedig nyár van, a felhőtlen szórakozás szezonja, ilyenkor kellene mennünk mindenfelé, világot látni, együtt lenni, szórakozni.

  2. Otthon vagyok a gyerekekkel, de hogy kettesben lehessünk kicsit a párommal, lepasszoltam a nagyobbat néhány napra a nagymamához, vagy - ami még több fejcsóválást vált ki - még nyáron is bölcsődébe, óvodába küldtem. Ő jól érzi magát, élvezi a változatosságot, a társaságot, én nem. Mardos a bűntudat. Nyár van, ilyenkor mindenki bulizik, végre együtt a család, hurrá nyaralunk, mindenki jól érzi magát.

  3. Dolgozom, a gyerek(ek) ilyen-olyan megoldásokkal elhelyezve a nyárra. Legfeljebb két hétre tudok szabadságot kivenni, és az is nyomaszt, hogy utána mi vár majd odabent. A táborok méregdrágák, a közös nyaralás rövid. Pedig nyár van, ilyenkor bűn otthon lenni, munkába járni pedig keserves, mindenki fesztiválon, vízparton csapatja, egész nap a gyerekével fagyizgat és játszóterezik, csak mi nem. Nem ezt érdemlik ők, de én sem.

  4. Otthonról dolgozom, és a gyerekek is itthon vannak velem. Mindenki irigyel, hogy nem kell bejárnom, és a gyerekeket ide-oda küldözgetnem, de ez maga a pokol. Sajnálom őket, sajnálom magamat, a munkám - úgy érzem - sosincs rendesen elvégezve, cafatokban az idegeim, a lakás romokban, a táborok drágák, a szabadság rövid. Pedig nyár van, ilyenkor mindenki stb.

Bezzeg amikor mi voltunk gyerekek, egész nyáron nagymamánál, meg a kertben csapattuk, bandáztunk a környékbeli gyerekekkel. Micsoda nyarak voltak azok!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.