Védjük meg a tudjukkiktől lányainkat, asszonyainkat!

„Mit mutatnak a nők elleni erőszak statisztikái?” – kérdezte Szél Bernadett. A Pintér Sándortól a héten válaszul kapott számok elég sokkolók:

  • évente 90-120 nő hal meg erőszakos bűncselekményekben; 
  • tavaly is 400 feletti volt a felderített szexuális bűncselekmények száma, ilyen eset az utóbbi időkben a legjobb évben is 376 fordult elő;
  • a kapcsolati erőszak sértetteinek nagyjából 90 százaléka nő.

Meg lehet viszont nyugodni, a nőkért lányokért máskor annyira aggódó kommunikátorok között a higgadt, tényszerű hirado.hu a publikált adatokat egyenesen sikertörténetként tálalta. Szerintük „Évről évre csökken a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma”, mert rablásból például kevesebb volt, sőt, képzeljétek, szerintük zuhant a regisztrált erőszakos közösülésék száma! És tényleg. „A regisztrált erőszakos közösülésék száma 2010-ben 241 volt, tavaly csak 10 ilyen esetet jelentettek” – magyarázza a statisztikát a közmédia. Ja, hogy 2013-ban új tényállásként jött létre a szexuális erőszak, ami összevonta az erőszakos közösülés és szemérem elleni erőszak tényállásait? Aprócska, szinte lényegtelen mellékkörülmény. Volt-nincs = siker! Az a 306 szexuális erőszak meg... csak jól kell tudni grafikont rajzolni értelmezni.

Az is újra kiderült, a felderített esetek alapján a férfiak is szenvednek kapcsolati erőszaktól. Az esetek 7-12 százalékában.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.