A nők az online agressziót is valódinak élik meg

Hogy miért baj a netes trollkodás túltolása? Az ENSZ szerint azért, mert épp olyan veszélyes és káros, mint a fizikai erőszak.

Az ENSZ  nőszervezete a nők elleni netes erőszakot vizsgálva jutott erre a következtetésre, miután jelentésük szerint a netező nők közel kétharmada (73%) számolt be arról, hogy online zaklatták, fenyegették, vagy megalázták - áll a Time magazin által hivatkozott jelentésben.

A netes erőszak és a fizikai erőszak egyaránt olyan társadalmak melléktermékei, amelyek a nők számára nem biztosítják a teljes egyenlőséget.

A netes erőszak drámaian befolyásolhatja a nők azon képességét, vagy szándékát, hogy részt vegyenek a modern online világban, ha úgy érzik, az internet nem biztonságos hely számukra. Ez nem spekuláció, hanem tény.

Mi is megírtuk: a nőknek jobb, ha nincs véleménye. A nők – a kifejezetten női oldalak kivételével – alig-alig (vagy csak inkognitóban, női mivoltuk rejtésével) kommentelnek. Nagy részük ugyanis az első tapasztalatok után már nem kockáztatja meg, hogy elmondja, vagy leírja a véleményét, ha úgy érzi, komoly esélye van, hogy csak annyi eredménye lesz, hogy nem veszik komolyan, durván leszólják, rosszabb esetben női mivoltában alázzák meg.

Az online agresszió nem csak a nők ellen irányul, de a nőknek jobban fáj

A megerőszakolással fenyegetés és más durva zaklatások, megöléssel fenyegetések célkeresztjébe nőként sajnos nagyon is könnyű bekerülni, és nem, nem mentség erre az, hogy dehát a fiúknak is van hasonló élményük, mert pont arra hívják fel a figyelmet a fent hivatkozotthoz hasonló kutatások, hogy a nők nagy része nemcsak gyakrabban esik áldozatul, de határozottan rosszabbul is éli meg az online agresszió minden formáját. Nem, nem mindig értik a tréfát, az ugratást, a nyilván komolytalan dögölj meg, te férget.

Az ENSZ nőszervezetének jelentése erősen nyomja a vészcsengőt, mert szakembereik úgy látják, a technológiai fejlődéssel egyre jelentősebb lesz mindennek a hatása.

A nők 27-szer nagyobb valószínűséggel esnek netes agresszió áldozatául, mint a férfiak. Európában kilenc millió lány van, aki még nem volt 15 éves, de már zaklatták a neten.

Az online zaklatás nyilvános megszégyenítéssel, durvább trollkodással indul, és a kiközösítéstől, pofozástól, veréstől a nemi erőszakon át a gyilkossággal való fenyegetésig bezárólag elég színes a paletta.

Az ENSZ szerint nők elleni erőszaknak minősül "minden olyan nemi alapú erőszak, amely fizikai, szexuális vagy lelki sérülést vagy szenvedést okozhat, vagy ezzel fenyeget". Akár online is.

A problémát sokan nem is veszik komolyan, nem csak a törvényhozók, a rendvédelmi erők, de az iparági vezetők közül sem.

Minden ötödik nő olyan országban netezik, ahol nem büntetik a törvények az online zaklatást, fenyegetést, nyilvános megszégyenítést.

Tudjuk, minek mennek oda, magukra vessenek. "Kihúzzák a gyufát", megérdemelték, az egész ő hibájuk: ezt a már az elhíresült villamosvezetős pofozkodásnál is megtanulhattuk, a fizikai erőszakra vetemedő emberek és a neten gyilkos hangulatba kerülő hozzászólók szinte ugyanazokkal az érvekkel mentegetik magukat. Különben is, nekünk úgy tűnik, hogy a nőket valahogy túl könnyű gyűlölni, azonosulni velük, pláne megérteni mi és miért miért történt nehéz, már csak azért is, mert az érdemtelen szenvedés és az érdemtelen jutalom nagyon zavarja a legtöbb embert.

A nők elleni netes agresszióval azonban érdemes csínján bánni, mert hiába lehet online, névtelenül, büntetlenül erőszakoskodni, nagyon nem kéne.

Ahogy a fizikai erőszak sem oké, az online sem az. Ilyen egyszerű.

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a Feminfo Facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.