Kis híján a Földön maradt Tyereskova

Valentina a Tyereskova az első nő, aki kijutott az űrbe: 1963 nyarán 48-szor kerülte meg a Földet.

A BBC egy londoni űrkutatási kiállítás megnyitóján beszélt az orosz űrhajóssal, aki elmondta, hogy

a szovjet vezetők valójában sokkal kevésbé voltak lelkesek a nők űrutazásra küldése kapcsán, mint azt utólag úton-útfélen hangoztatták.

Valójában és a négy fal közt éppúgy meggyőződéssel vallották, hogy a nők gyengébbek és védelemre szorulnak, ahogy az általul hanyatlónak ítélt Nyugat.

Hruscsov szívét állítólag Tyereskova ügyében is csak az lágyította meg, hogy attól tartott, az amerikaiak előbb tudnak nőt küldeni az űrbe (Sally Ride-ot), és ez a két nagyhatalom kiélezett versengése miatt rettenetesen megalázó lett volna a Szovjetúnió számára.

Tyereskova visszatérése után a pártfőtitkár a moszkvai Vörös téren tartott beszédében persze már nagyon büszkén kiállt a nők egyenlősége mellett: lám, a burzsoák szerint a nők gyengébbik nem, hát jól nézzék Tereskovát, aki jól megmutatta az amerikaiknak, milyen is a szovjet nő.

Tyereskova után viszont 19 évig nem járt szovjet nő az űrben.

Terveztek ugyan újabb expedíciót, de Tyereskova szerint az újabb utazás azért hiúsult meg, mert az öt szintén űrutázásra kiképzett társának egyike családos volt. Hiába tiltakozott és próbált közbenjárni a Párt Központi Bizottságánál az ügyben, az utazásból nem lett semmi.

Ha Londonban lennénk, vagy épp arra járnánk, mi mindenképp megnéznénk a Science Múzeumban az űrkapszulált, amelyben az Tereskova három napot töltött az űrben.

via BBC

Kép: RIA Novosti archive

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.