Összeugrasztanál egy nőt egy férfival?

Ronda Rousey nagyon jó sportoló, sőt akkora sztár, hogy Las Vegasban is megéri versenyeztetni. Az MMA-ban (kevert harcművészetek) a súlycsoportjában könnyedén, másodpercek alatt ver mindenkit. Egy nő neki jól láthatóan nem ellenfél. A volt judo olimpikon egyszerűen túl jó ahhoz, hogy nők ellen versenyezzen. Az Indexen a róla szóló cikknek azt a címet adták, hogy Rég a férfiak között kéne bunyóznia.

De vajon mennyire lenne jó ötlet férfiak ellen kiállnia?

Egy friss interjúban Rousey azt mondja, hogy nincs az a sportbizottság, ami engedné férfiak között versenyezni, és hogy amúgy sem jó ötlet bármilyen helyzetben egy férfit ünnepelni, aki megver egy nőt.

Egy szakkomentátor szerint a nőket másodpercek alatt legyőző sportoló megállná a helyét a férfiak mezőnyében is, az ő becslése szerint a súlycsoportjában versenyző férfiak felét le is tudná győzni. Bár Rousey állítja, ő kiállna bárki ellen széles e világon, mert nem akarja lehatárolni a lehetőségeit. Kérdés, hogy van-e olyan férfi, aki bevállalná a vele való küzdelmet, és hogy mennyire tekintené egyenlő ellenfélnek, a győzelmet pedig éppolyan értékűnek, mintha egy férfit győzött volna le.

A sportvilágban évek óta zajlanak viták arról, hogy az autóversenyzés, a tenisz vagy a sakk után újabb sportágakban lehetne engedélyezni a férfiak és a nők egymás elleni küzdelmét. Egy-egy női hokikapus már akad a férfiakból álló csapatokban, mint például itthon Gyömbér Mónika.

Egyéni sportágakban ha van olyan erős női versenyző, aki már nem igazán talál ellenfelet a nők között, miért is ne indulhatna férfiak ellen?

A világ első 10 danos női dzsúdómestere Keiko Fukuda sem valószínű, hogy sikertelen lett volna férfiak közt.

A kiemelkedően jó női indulók és egy vegyes verseny újdonsága sok új nézőt hozhat

Mi is írtunk már róla, hogy a Tour de France-on semmi akadálya sem lenne a mezőnyben nőket is elindítani, csak a pénz. A Tour szervezőinek is nagyon úgy fest, hogy főleg az a problémájuk a női versenyzőkkel, hogy nem hoznának jelentős szponzorpénzeket, viszont osztozni kellene velük. Az Forma 1-ben sincs még női pilóta, az, hogy legyen, sokak szerint szintén csak érdeklődés, és azzal járó bevétel kérdése. A Lotushoz fejlesztőpilótának frissen szerződtetett Carmen Jordá felbukkanása kapcsán is szóba került, hogy a döntésben PR szempontok is bőven  szerepet játszhattak.

Rousey és a hozzá hasonló úttörő sztár sportolónők viszont alapvetően megváltozatják a sportáguk képét. Új közönséget találnak, általuk új példaképek születnek, gyerekek ezrei kezdenek el őket követve sportolni. Egyre kevesebb az olyan sportág, amelyből kizárják a nőket. Azonban a vegyes csapatok, és a férfiak nők elleni versenyeztetése még nagyon ritka.

Szerintünk jó példa, és nincs azzal probléma, hogy katonanők is harcolhatnak sok hadseregben az első vonalban, ha ők maguk jelentkeztek, és végigcsinálták a kiképzést. Egy sportoló ráadásul szigorú szabályok szerint küzd. De joggal merül fel, hogy az egymást földre kényszerítő, egymásnak szándékosan fájdalmat okozó férfiaknak és nőknek szurkoltatni a népet tényleg jó ötlet-e?

A test test elleni küzdelem (azonos súlycsoportokon belül, és azonos felkészültséggel is), mint szórakoztató műsor a legtöbbek szemében kicsit más megítélés alá esik, mint a többi sport. Már csak emiatt is kétséges, hogy tömegek támogatnák a küzdősportokban a koedukált versenyzést.

Szerintetek?

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.