Jó megfigyelők, vagy zsenik kellenek a sikerhez?

Milyen képességek szükségesek a jó csapatmunkához? Azt már régóta tudni lehet, hogy a különböző feladatok megoldásában nem azok a csoportok voltak a legjobbak, amelyek tagjai külön-külön vagy akár összességében a legintelligensebbek, hanem azok, amelyek

  • jobb szociális képességekkel bíró emberekből álltak,
  • akik jobbak a kölcsönös, két- vagy többoldalú kommunikációban.

Ezek az emberek pedig többnyire nők.

Az összefoglalóan "átlagos szociális érzékenységnek" nevezett képességek terén, amin a nem szóbeli kommunikációt értették a MIT kutatói, úgy tűnik, a nők egyszerűen jobbak.

A nők született gondolatolvasók?

Sok egyéb mellett ez is a vérünkben van? Ugyan.

Az a helyzet, hogy a nők többsége - vélhetően a neveltetése miatt is - egyszerűen jobban figyel a környezetében lévő emberekre. Nemcsak meghallgatják a másikat, hanem arra is kiterjed a figyelmük, az illető hogyan viselkedik, vagy érdekli őket, hogy vajon mi motiválhatta a másikat ebben vagy abban a cselekvésben.

Ezért van az, hogy sok nő olyan dolgokat is észrevesz, amit a kevésbé jó megfigyelők nem. Ez az az érzelmi intelligencia, ami a kutatás szerint alapvető fontosságú készség az eredményes csapatmunkában.

Az Atlanticban bemutatott másik kísérletben azt vizsgálták, ki mennyire képes észrevenni a másik ember kimondatlan szándékait, érzéseit, hangulatait úgy, hogy csak az arcát, vagy a szemét látja, akár csak a számítógép képernyőjén keresztül. Ki nem találnátok. A tekintetből olvasásban a nők bizonyultak jobbnak. De ez még nem minden. Azok a csoportok, amelyekbe az ezen a teszten jobban teljesítő emberek kerültek, jobban teljesítettek a nekik adott különféle feladatok megoldásában.

(Akit érdekel, itt tesztelheti, mennyire empatikus. Ezt egyébként a komikus Sacha Baron-Cohen nagybátyja, az autizmus-kutató pszichológus, Simon Baron-Cohen készítette. A Cambridge-i professzor elmélete szerint az többek között szociális készség fejlődési zavarban is megnyilvánuló autizmus nem más, mint „szélsőséges férfiagy”.)

A sikerhez elég, ha minden csoportba teszünk egy-két nőt, és rögtön javul majd a teljesítményük?

Nem feltétlenül. Tudunk ennél jobbat.

Ezek a szociális készségek nem velünk születettek, hanem elsajátítható, fejleszthető képességek, amelyeknek ráadásul nem sok közük van a biológiai nemhez. Sokkal több értelme lenne ezt a felismerést arra használni, hogy érdemes megtanítanunk a fiainknak, hogy nem csak az a fontos, hogy ők legyenek az elsők, a legjobbak, és az ő akaratuk érvényesüljön, hanem az épp ilyen értékes tudás, hogy figyelnek a társaikra, és megpróbálják megérteni őket.

Az oktatásban és a pedagógiában jelenleg csak az IQ-t vizsgálják és értékelik, az EQ-t, az érzelmi intelligenciát meg szinte egyáltalán nem, holott most még egy kutatással több igazolja: nyilvánvalóan nagy szükség van erre is.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.