Közmunkást csinálna a nőkből a kormány

A dolgozó nők számának növekedése olyan „sikersztori”, amin felváltva örvendezik a női foglalkoztatási biztos, az emberminiszter, és a családügyi államtitkár. Már majdnem utolérjük Európát, és csodálatos, mennyi gyermek születik. Persze ez a csoda is csak addig tart, amíg a tündérmesék mögé nem nézünk.

A napokban felreppent két friss kormányzati terv, ami újabb varázslatos hatást gyakorolhat a foglalkoztatottságra, és különösen a női munkavállalókra. Itt a halloween, jön a fekete mágia.

A vasárnapi zárva tartás és közszolgálati létszámcsökkentés miatt nők tömegei válhatnak munkanélkülivé.

Lehet tippelni, kik isszák meg leginkább a levét, ha a parlament elfogadja a KDNP-s javaslatot a boltok kötelező vasárnapi zárva tartásáról. (Egyéb ehhez kapcsolódó huncut tervekről is írnak a HVG-ben.) Azok, akik szabadnapot kapnak munka helyett. Csakhogy nem csak vasárnapra, hanem minden nap munkanélküliek lesznek, akikre nem lesz szükség a nemzetrontó szupermarketekben és bevásárlóközpontok üzleteiben. Bolti eladók, a szupermarket pénztárosok, pultmenedzserek, takarítók. Nők és férfiak, de inkább nők.

Az államigazgatásban dolgozók szoronghatnak mostanában, mert egyelőre konkrétumok nélkül, de már biztosra ígérik a tömeges elbocsátásokkal járó államreformot, még bizottságot is létrehoztak a célra, szóval nem lennénk meglepve, ha a beharangozott kétszázezer embert érintő létszámleépítéshez valami hasonló következne. (A vicces nevű KüKüM-ből mindenesetre ma délután elküldtek 107 embert.)

A kormányzati tisztségviselőknek ugyanis a háromnegyede nő

Ők nemcsak az állásuk elvesztése miatt aggódhatnak. Nekik fent említett családbarát kormány azt találta ki, hogy az új, néhány minisztériumban már bevezetett „hatékonyabb” munkarend szerint fél nyolctól fél hatig tarthat majd a munkaidejük. Munka-magánélet egyensúly, az. Sok kisgyerekes szülő és gyerekét egyedül nevelő anya nem marad a hivatalokban, annyi biztos. A Miniszterelnökség mutatja az utat, ott már egy éve így dolgoznak a tisztviselők. Elhivatottságból, sőt, ők érzik megtiszteltetésnek, persze.

2018-ra mindenkinek lesz munkája, jön a teljes foglakoztatás! Ennek érdekében sok igazán hatásos lépést tesz a kormányzat. Munkának nevezzük és mérjük például a közmunkát. Hát nem csodásan unortodox?

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.