Az apai jogok mögé bújva vágná meg a családokat a francia kormány


Egyforma hosszú ideig maradhatnának otthon a francia apák és anyák a gyermekeikkel egy új törvénytervezet szerint. A nőjogi és családvédő szervezetek ahelyett, hogy ünnepelnék a döntést, tiltakoznak.

A francia állam híresen bőkezű a családtámogatások terén. Legalábbis eddig az volt. A baloldali kormány azonban cselesen kitalálta, hogy rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ha az apák számára meghosszabbítják a gyerek születése után kivehető szülői szabadságot, és csökkentik a gyerek születése után kapott egyszeri juttatás összegét.

Egyenlőség vagy kiszúrás?

Jelenleg, egy januári módosítás óta az anyák számára kétgyerekes családokban legfeljebb két és fél éves fizetett szülői szabadságot biztosít az állam. Ezalatt a korábbi fizetésükkel arányos juttatást vehetnek igénybe az otthonmaradó szülők. Ezen felül a gyerek három éves koráig az apa jogosult további hat hónapnyi, azonos mértékben fizetett szabadságot igénybe venni.

A legtöbb családban ugyanakkor a 16 hetes szülési szabadság letelte után az anyák visszamennek dolgozni. Erre az első 16 hétre ugyanis (az egyszeri anyasági támogatáson felül) a teljes korábbi fizetésüket megkapják, míg később csak fizetésüknél jóval alacsonyabb összegre tarthatnának igényt, a bölcsődék pedig két hónapos kortól fogadják már a gyerekeket.

A kabinet azt tervezi, hogy a jövőben az első három év alatt mindkét szülő ugyanannyi időt, legfeljebb 18-18 hónapot tölthessen otthon a gyerekkel.

A javaslat célja csak látszólag az, hogy apákat arra ösztönözzék, maradjanak ők is tovább otthon a gyerekeikkel, és a két szülő egyenlő legyen ebben a tekintetben. Valójában azonban abban bíznak, hogy ahogy eddig, sokan ezután sem veszik majd igénybe az apai szabadságot mert nem engedhetik meg maguknak, így a költségvetés több mint félmilliárd eurót takaríthat meg az intézkedés nyomán. Ráadásul úgy kalkulálnak, a nők egy része a rövidebb fizetett szabadság lejárta után hamarabb munkába áll újra, ami kedvezően hatna a gazdaságra.

A nőszervezetek és a családvédő egyesületek egyaránt tiltakoznak.

Habár az intézkedések a családok többségét a gyakorlatban nem feltétlenül érintené, többen sérelmezik, hogy a kormány azért csökkentené az anyáknak biztosított szülői szabadságot, hogy pénzt spóroljon. Szerintük a kormány bünteti a szegényebb családokat, és tovább fog csökkenni a gyermekvállalási hajlandóság, pedig az átlag francia nőnek már most is kettőnél kevesebb gyereke születik.

Szakértők szerint az eddig a hosszú otthonmaradást választó anyák munka világába való visszaterelésének akkor lenne értelme, ha a kicsik számára lenne elég hely a bölcsődékben (egy szervezet számításai szerint országosan 350 ezer férőhely hiányzik), és a gyerekfelügyelet nem lenne olyan költséges, hogy sokszor az egyik kereső teljes havi munkabérét elvigye.

Arról sajnos egyelőre nem találtunk hírt, hogy az apák mit szólnak a javaslathoz, ugyanis az sem mellékes kérdés, hogy az ők tudnának és akarnának-e élni majd a lehetőséggel, hogy a korábbinál többet maradjanak otthon a gyerekeikkel.

via

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?