Repedezik az üvegplafon Európában

gif_760x304_741c68

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint még sosem volt ennyi nő az európai uniós országok tőzsdén szereplő vállalatainak vezető testületeiben. Érdekes a humoruk. A statisztikák szerint a 28 tagállam több mint 600 legnagyobb nyilvános tőzsdei cégének vezetésében.

Már csak 81,4% a férfiak aránya.

Habár a most mért értékek jelentősen elmaradnak a 2020-ig elérendő 40 százalékos céltól, az EU igazságügyi biztosa, Martine Reicherts szerint már "repedezik az üvegplafon”: 2010 októbere óta a nők aránya 7,6 százalékponttal nőtt ezekben a testületekben.

Az Európai Parlament tavalyi állásfoglalása alapján a versenyszférában hat év múlva kellene elérni azt, hogy a tőzsdei cégek vezető testületeinek tagjai között legalább 40 százalék legyen a nők aránya. Az állami cégek esetében már két évvel korábban, 2018-ra tervezik megvalósít(t)a(t)ni ezt. A gazdasági társaságokban kötelezően bevezetendő női kvóta bevezetésének egyik legnagyobb ellenzője egyébként Angela Merkel, akit tavasszal a szociáldemokrata ellenzék a saját pártjának jónéhány prominensével karöltve szorított sarokba az ügyben.

eu2

A Bizottság humorérzékét dicséri az a tény is, hogy 28 tagállam több mint 600 legnagyobb nyilvános tőzsdei cége közül alig párnak (3,3%) vezérigazgatói székében ül nő, szóval az is nyilván biztató eredmény, hogy újra elértük a 2011-es szintet, és

az uniós tőzsdei cégek 96,7 százalékát férfi vezeti.

A nők aránya kilenc tagországban haladja meg az átlagot, ezen belül is Lettországban és Franciaországban a legjobb (31,4 és 30,4 százalék) és közülük öt országban (Lettország, Franciaország, Finnország, Svédország és Hollandia) a nők az igazgatósági tagok majdnem egynegyedét adják.

Magyarország a 19. és még rontott is az elmúlt négy évben

 A magyar kormány a kötelező 40 százalékos kvóta tervét ellenzők között volt, nem véletlenül: az ország nagyvállalatai nemcsak a sor vége felé kullognak a kimutatások szerint, de az elmúlt négy évben tovább romlottak a nemi arányok a vezető testületekben. Ehhez képest a többi ország átlagosan 6,7%-ot javított.

Magyarországon a  legnagyobb gazdasági társaságokat 88,2 százalékos férfitöbbség irányítja.

Persze ez még mindig jó Máltához képest, ahol mindössze 2,7 százalékos nők aránya a tőzsdei cégek vezetésében.

eu

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?