Minden második nap megölnek egy olasz nőt

 

Az egyre aggasztóbb méreteket öltő nőkkel szembeni erőszak miatt az új olasz parlament első dolga az volt, hogy a nők elleni erőszakról szóló Isztambuli egyezményt ratifikálja, majd az áprilisban felálló szakértői kormány első intézkedéseként azonnali hatállyal egy nőket védő rendeletcsomagot fogadott el. A 12 pontos jogszabálycsomag a korábbinál szigorúbb szankciókat tartalmaz családon belüli erőszak, a szexuális erőszak és a zaklatás az elkövetőire, és kiterjeszti a védelmet a leginkább kiszolgáltatott nők, így a bevándorlók és a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők csoportjaira.

A 12 pont:

A családtagot bántalmazó, a családon belül erőszakot elkövető, vagy a fenyegető és zaklató a tetten éréskor azonnal őrizetbe vehető. Az áldozat feljelentése visszavonhatatlan, és kérheti, hogy névtelen maradhasson. A rendőrség azonnali hatállyal eltávolíthatja otthonából az erőszakos családtagot, ha jelenlétét veszélyesnek ítéli meg a többi családtag számára. Egyharmadával szigorítják a büntetést, ha az erőszakot 18 év alatti személy szeme láttára követik el, vagy ha az erőszakot gyermekét váró nő szenvedi el, továbbá ha az erőszakot házastárs vagy élettárs követi el, abban az esetben is, ha volt partnerről van szó. Az áldozatnak az olasz állam ingyenes jogi segítséget nyújt. A családon belüli erőszakot a bíróságok kiemelt ügyként kezelik majd és azonnal értesítik az áldozatot, ha az elítélt elkövető visszanyeri szabadságát.

Nőgyilkosságok

A miniszterelnök Enrico Letta a "nőgyilkosságok" terjedése miatt úgy nyilatkozott, hogy radikális változások következnek az erőszak megfékezésére. Olaszországban – csakúgy, mint Magyarországon - gyakoriak a férjek, volt partnerek által elkövetett erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok, de számuk az olasz csizmán napjainkra minden képzeletet felülmúlóan magasra nőtt. Idén már több mint 80 nőt halt erőszakos halált. 2000 és 2012 között 2200 nőt gyilkoltak meg. Átlagosan minden második nap belehal egy olasz nő a bántalmazásba. Háromnegyedüket a partnere vagy volt partnere gyilkolta meg – állítja az Eures, az Európai Unió ügynökségének az Ansa hírügynökséggel közösen készített tanulmánya.

Tavaly az ENSZ megállapította, hogy Olaszországban a családon belüli erőszak "az erőszak legelterjedtebb formája". Egy 2006-os felmérés szerint az országban a 16 és 70 év közötti nők közel harmada érintett. A nemi erőszak vagy szexuális visszaélések áldozatainak több mint 90 százaléka a vele történteket nem jelentette a rendőrségnek.

Erről is a válság tehet?

A gazdasági recesszió tovább súlyosbítja a családon belüli erőszak a problémáját – mondják szociológusok. A nők gazdasági kiszolgáltatottsága elősegíti a visszaélésszerű helyzeteket, illetve a férfiak egy része munkanélkülivé válva könnyebben elveszíti önkontrollját. Az anyagi problémák mellett a bevándorlás is növeli a nőkkel szembeni erőszakos bűncselekmények számát: az újonnan érkezett betelepülőkkel az úgynevezett becsületgyilkosságok „hagyománya” is megjelent az országban.

Kritikák: jó az irány, de ennyi nem elég

A miniszterelnök döntésének kritikusai is akadnak: bár üdvözlik, hogy a kormány a figyelmet fordít a hosszú ideje elhanyagolt társadalmi problémára, úgy vélik, hogy a keményebb büntetések önmagukban nem védik meg a nőket az erőszaktól. A közismerten lassú olasz igazságszolgáltatás is gondot jelent, és az is, hogy az elítélt bántalmazók csak ritkán töltenek ténylegesen hosszú időt elzárva. A kormány 12 pontjának kritikusai szerint ráadásul hiába bármilyen jogszabály, ha úgyis önkényesen alkalmazzák. Hiányzik egy jobban szervezett, jobban finanszírozott pszichológiai, jogi és pénzügyi támogatást élvező hálózat az olyan nők számára, akik úgy döntenek, hogy kilépnek a bántalmazó kapcsolatból.

Másrészről az új jogszabályok bírálói szerint azzal a problémával továbbra sem foglalkoznak, hogy az erőszakos cselekmények áldozatai és az elkövetők nem ritkán az események után is egy háztartásban élnek. Jelenleg egyáltalán nincsen olyan védett ház, amelyben azonnal elhelyezhetnék a menekülő áldozatokat. Az Európa Tanács ajánlása szerint 10.000 lakosonként egy menedékhellyel kell számolni, ez Olaszországban mintegy 5700 ember elhelyezését jelentené országosan. Most ennek mindössze alig egytizede, 500 létezik. Rómában például a fő menedékház egy egyszerű háromszobás lakás, amely az egész közép-olasz régiót kellene hogy kiszolgálja. Drámaian kevés tehát a hely – panaszkodnak az áldozatsegítők munkatársai. A radikális jogvédők szerint a források hiánya már önmagában a nők elleni erőszak egy speciális formája.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.