Jövő héten eldől, betiltják-e az abortuszt Lengyelországban


Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényét, amely csak anyai életveszély, nemi erőszak, vérfertőzés, vagy a magzat súlyos, élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenessége esetén teszi lehetővé a terhesség megszakítását, teljes tiltásra változtatnák.

A lengyel törvényhozás hétfőtől szerdáig vitatja meg a törvényjavaslatot, amelyhez a szükséges aláírásokat - ahogyan mi is megírtuk - lengyel püspöki konferencia körlevelének felolvasásával kezdték meg a templomokban április első vasárnapján.

Ha szerdán megszavazzák a javaslatot, azzal megerőszakolt nőket, gyerekeket fognak a terhességük kihordására kényszeríteni, rengeteg, egyébként is hátrányos helyzetű nőt fognak életveszélyes és akár ötéves börtönbüntetéssel fenyegető abortuszkísérletekbe hajszolni.

Az is rejtély, miért gondolja a lengyel társadalom jelentős része, hogy az élet ünneplése világra hozni életképtelen magzatokat, vagy életveszélyes helyzeteket előidézni az előírások miatt például egy vetélés esetén.

Hogy mi történik ott, ahol nem lehet abortuszra menni, arra Texas elég torokszorító példája mutat rá.

Egyszer már meghátráltak a tiltakozások következtében

Arra, hogy mennyi esély van a javaslat elfogadására, riasztó magyarázatként szolgálhat az a teória, hogy a teljes abortusztilalom a lengyelországi katolikus egyház vezetőinek kérése volt a jelenlegi kormánypártok hatalomra segítésének fejében.

Annyi bizonyos, hogy Beata Szydlo miniszterelnök kezdetben óvatósan bár, de megfontolásra érdemesnek biztosította a javaslatot, azonban a tömeges és országokon átívelő tiltakozások következtében már arról beszélt, hogy a kormány nem készül ilyen változtatásra, és hogy meglepte, mekkora felháborodás fogadta az ügyet.

Lengyelországban legálisan kevesebb mint kétezer abortuszt végeztek tavaly, azonban becslések szerint a valós terhességmegszakítások száma 80 ezer lehet, és további 200 ezret más európai országokba utazva végeztetnek el a lengyel nők.

Aki csatlakozna a tiltakozókhoz, az Varsó mellett holnap délben az ismert lengyel nagyvárosban, Londonban is megteheti.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.