Ezért is halnak hamarabb a férfiak

A magyar nők átlagosan közel 80, míg a férfiak csak 74 éves korukig élnek. Ez a különbség nincs nagyon másként a világ többi részében sem, de a férfiak nálunk különösen korán halnak. 

Millió tényezőtől függhet

A nagy különbség oka kisebb részt genetikai (20-30% erejéig), a többi életmódtól függ. Mit és mennyi dolgozunk, mit eszünk, mennyit mozgunk, mennyi veszélyes hülyeséget csinálunk, használunk-e fogselymet, alszunk-e eleget. Nap mint nap jelennek meg különféle kutatások arról, mi is a hosszú élet titka.

Ezek azonban nem világítanak rá igazán arra, hogy a két nem átlagos életkora között miért tátong években mérhető különbség.

Más kórok gyötörnek, és máshogy kezeljük azokat

Azt már kimutatták, sőt külön és friss kutatási terület, hogy a nőket és a férfaikat más kórok gyötrik. Egyre több betegségről is kiderül, hogy nemcsak gyakoribbak az egyik nemnél, de mások a tüneteik, és más kezelési módokat igényelhet ugyanaz a betegség nők és férfiak esetében.

Például a depresszió esetében már közhely, hogy a férfiak gyakran nem ismerik fel a tüneteket, vagy tagadják a probléma súlyosságát, ellenben többször próbálják alkohollal vagy droggal kúrálni a lelki betegseik tüneteit. És ez más problémák esetén is igaz, például a pálinka a szuvas fogat sem gyógyítja.

Az igazi ok, amiért a nők tovább élnek, mint a férfiak

A Huffington Post egyik szerzője nemrég megfejteni vélte, hogy igazából miért is élnek tovább a nők a férfiaknál. Szerinte

azért halnak korábban a férfiak,mert arra tanították őket, hogy elhallgassák a testi bajaikat.

Ezzel szemben a nők buzgó kibeszélők, az idősebb nők egészen fantasztikus teljesítményekre is képesek ezen a téren, mindenkinek van ismerőse, rokona, aki akár órákig képes beszélgetni csakis a saját testét érintő egészségügyi problémákról.

De már egészen fiatal korban is a nők az életmódtanácsok, egészségüggyel foglalkozó cikkek törzsolvasói, és bár a felmérések szerint rosszabb az egészségügyi állapotuk és a közérzetük, mint a férfiaknak, a nők azok, akik hamarabb eljutnak az orvoshoz a panaszaikkal.

Nem csak diétából, vagy gyógynövényből ismer a legtöbb nő vagy féltucatot, de a nők többször fordulnak a Google-doktorhoz is. Tájékozódnak minden nyavalyáról, ha pedig elakadnak, megbeszélik a barátnőkkel, rokonokkal vagy a szomszédasszonnyal, mire gyanakodnak, mi történik a testükkel, milyen gyógyszereket szednek. Diagnosztizálják egymást vagy szinte bárkit, javasolnak egymásnak gyógymódokat, orvosokat és intézményeket.

Az erős férfi nem nyavalyog, de orvoshoz sem megy

Férfitársaságban ezzel szemben elég ritkán beszédtéma az egészségi állapot, de még a közérzet megvitatása is. Baj, hogy nem foglalkoznak ezzel eleget. Úgy tanították, hogy ez a fecsegés nem férfias, ilyet egy férfi nem csinál. Az erős férfiak mítosza elfedi a természetes és fontos problémákat. Sajnos.

Sokan nem mennek időben orvoshoz, hanem addig halogatnak, amíg a tünetek el nem érik azt pontot, ahol már nem tudják azokat figyelmen kívül hagyni. Szomorú, de olyan is van (nem is ritkán), hogy a halogatás csak egy környezetükben élő nő (feleség, anyuka, barátnő) rábeszélésére törik meg. Ebből következik az is, hogy feleség vagy élettárs hiányában különösen korán hal a magyar férfi.

Nagyon úgy fest, hogy ha a férfiak hosszabb ideig akarnak élni, el kell kezdjenek tudomást venni és beszélni a testi bajaikról. Rajtuk áll.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.