A legmocskosabb, legaljasabb dolog a világon. Életre szóló sebeket okoz a gyerekmolesztálás

Mind azt reméljük, ez soha nem történhet meg a mi gyerekünkkel. Pedig az adatok azt mutatják, hogy 18 éves kora előtt minden  tizedik magyar gyerek szexuális zaklatás áldozatává válik.

Még sokkolóbbak ezek a számok, ha hozzátesszük, hogy a látencia nagyon magas a gyerekeket érő inzultusok esetében, különösen akkor, ha rokon, szülő, gondozó az elkövető. Márpedig kutatások szerint a gyerekek négyötödét a környezetükben élők zaklatják. Lehet ez a szülő, a szülő párja, rokon, a család barátja, szomszéd, tanár, vagy vallási vezető. Lehet férfi, nő, vagy egy másik gyerek. Bárki. Ami bekerül a hírekbe, az csak a jéghegy csúcsa.

A közeljövőben több olyan esemény is lesz, amely erre ezekre az elhallgatott, családon belül történt egyéni tragédiákra hívja fel a figyelmet.

Holnap délután kettőkor Budapesten vonulnak a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítéséért demonstrálók,

Április 14-én pedig a Centrál Színházban neves művészek felolvasómaratont tartanak a Beszélj róla honlapra megírt valós történetekből.

Hogyan védjük meg a gyermekeinket a szexuális zaklatástól?

Nemrég találtunk egy nagyon jó összeállítással, amiről úgy gondoltuk fontos, hogy minél többen olvassák. A gyerekek ugyanis gyakran félnek a szülők reakciójától, vagy azt hiszik, – akár a bántalmazó sugallatára – hogy ők tettek valami rosszat és egyszerűen nem tudják, hogyan kell megmagyarázni, mi történt velük.

A szülők igenis sokat tehetnek az ellen, hogy a gyerek elkerülje a zaklatást és merjen szólni, ha valami rossz történt vele.

Tudjuk, hogy sokan az örömteli, természetes szexről sem könnyen beszélnek a kicsikkel, pedig az is fontos lenne, de az is fontos, hogy a zaklatásról is tudjunk kommunikálni gyerekeinkkel. A szexuális visszaélés ellen miért ne vérteznénk fel, hiszen más veszélyekről is beszélünk nekik.

Nem megijeszteni kell őket, de nem baj, ha a szülő felkészíti gyerekét, hogy igenis van veszély, erőszak és visszaélés a világon.

  • Hogyan beszéljünk erről a gyerekkel?

Nyugodt, biztonságos környezetben, félelem nélkül próbáljunk meg erről beszélni velük. A jelszó, hogy csak természetesen és nem erőltetve. Ha félve beszélsz, a gyerek megérzi, látja és szoronghat. Ez nem jó.  Ne tűnjön úgy számára, hogy ez a téma tabu vagy mocskos. A te fejedben se legyen az.

Nem akadémiai székfoglalót kell neki tartani. Hétköznapi módon szóba lehet hozni a témát, például fürdetésnél elmondani, hogy mely testrészeihez nem kell engednie senkit sem hozzányúlni.

  • Mikor lehet nekikezdeni?

Amint megtanult beszélni. Bizony, 2-3 éves korban. Miért? Mert sajnos épp a 12 év alatti gyermekek vannak leginkább veszélyben.

  • Tanítsd meg neki a nemi szerveinek a nevét

A punci, fütyi és hasonló megnevezések sem szégyenletesek, és hasznos, ha a kicsik meg tudják nevezni ezeket a részeket is testükön. Nem kell félned a hüvely vagy pénisz szavaktól sem, hiszen fontos, hogy ha valaki aljas szándékkal ilyet mond neki, a gyerek megértse, miről beszél a másik, ha bántják, tudja, melyik testrészét bántották.

A fent hivatkozott Everydayfeminism cikke egy esetet is elmesél, melyben egy kislány arról panaszkodott fáj a gyomra. Az orvosnál derült ki, hogy a kislányt megerőszakolták, csak nem tudta elmondani, pontosan hol fáj, mert nem tudta megnevezni az intim testrészeit.

  • Nem kell tűrnie, hogy a nemi szerveit megérinthessék

Fontos, hogy a gyerekek megértsék, senkitől - beleértve a szülőt vagy gondozót - nem kell elfogadniuk, hogy intim testrészeiket akaratuk ellenére megérintése, és ha valaki ilyet tesz, vagy ilyet akar tenni, kiáltson bátran, hogy NEM, illetve minderről bátran számoljon be otthon.

Azt is el kell mondani, hogy egyes egészségügyi kezelések vagy tisztálkodás érdekében lehet, hogy megérinted te, vagy az orvos, védőnő, vagy ápolónő, de utóbbiak is csak a te jelenlétedben vagy előre megbeszélten tehetnek ilyet.

Segíthetsz mindezt megérteni neki, ha például fürdés, vagy orvosi vizsgálat előtt, mielőtt hozzáérsz, kikéred a véleményét, hogy megengedi-e az érintést, az a tisztálkodás,  vagy vizsgálat miatt kell-e. Ez segíthet nekik megérteni a különbséget a szexuális abúzus szándékával közeledő és a normális, szükséges érintés között.

Érdemes mielőbb megtanítani az önálló mosakodásra, így még inkább érthető lesz üzeneted.

  • Tanítsd meg neki, hogy intim részei különlegesek

Nem szégyenletesek, vagy mocskosak, hanem annyira speciálisak, hogy csak az övéi. Az nem probléma tehát, ha magát megérinti, esetleg maszturbál, de ha valaki más hozzáér az ő jóváhagyása nélkül, az már nem helyénvaló, és ha valaki ilyet tenne, azt azonnal el kell mondania neked.  Ha így tanítjuk, az egészséges szexualitását segítjük. Később persze lehet és kell is beszélni a szerelmeskedésről, arról, hogy két felnőtt, ha mindketten szeretnék, bátran megérintheti egymást.

  • Tanítsd meg neki, hogy a teste az övé, és senkinek nincs joga bántani. A felnőtteknek sem.

Jó, ha megtanítod a gyereket arra is, hogy szabad visszautasítania, hogy egy rokon megölelje, megpuszilja, sőt, neki sem muszáj puszikat osztania. Ez nem udvariassági kérdés. A köszönés igen, de a kötelező ölelés, vagy puszi nem: az szabad döntés kell hogy legyen.

Fontos, hogy a gyerek megértse, azért beszélsz vele erről, mert szereted és biztonságban akarod tudni. 

  • A titokról

Mondd el a gyerekednek, hogy a titka továbbra is titok marad, akkor is, ha veled, a szülővel megosztja. S. tanár úr esetére is emlékezhettek, sok bántalmazó azt mondja a gyermek áldozatának, hogy ami történt, titkos és nem mondhatja el senkinek, főleg a szüleiknek. Azt is meg kell érteniük, hogy bárki, aki azt akarja, hogy titkolózzanak a szüleik elől, nem lehet megbízható, és ezt feltétlenül el kell hogy mondja otthon.

  • Mondd el, hogy hiszel neki

Sok bántalmazó azt mondja áldozatának, hogy senki sem fog hinni neki, és szégyenérzetet kelt a gyerekben a történtek miatt. A gyerekek emiatt aztán általában magukat hibáztatják, sőt attól is félhetnek, hogy a szülő mit fog tenni, ha kiderül, mi történt. Ezért fontos, hogy a gyerek tudja, a szülő nem lesz mérges rá, nem fogja megbüntetni, hiszen mikor elmondja mi történt vele, helyesen cselekedett.

Tudnia kell, hogy ha „csúnyán beszél” egy ilyen helyzetben, ha elszalad, ha más, amúgy „rosszalkodásnak” számító dolgot tesz egy őt zaklatni akaró felnőttel szemben, nem kap büntetést. A biztonságérzet fontosabb, mint az udvariasság.

  • A legfontosabb

A fentieket nem szabad ráönteni egyszerre a gyerekre. Nem egy beszélgetésben kell „letudni” ezt a dolgot, hanem be kell építeni a beszélgetési témák közé. Nyitott, hétköznapi beszélgetések keretében érdemes érinteni a témát, és jó, ha igyekszünk nem ragaszkodni görcsösen a mondókánkhoz. Ha a gyerek kérdez, úgy válaszoljunk, hogy biztosan megértse. Azt sem csak egyszer és egy külön megrendezett nagy beszélgetésben tanítod meg neki, hogy óvatosan keljen át az úttestesten.

 

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.