Nyirokrákot okozhatnak egyes mellimplantátumok?

Franciaországban tegnap robbant a hír, egy új típusú nyirokmirigyrák kialakulása kifejezetten mellimplantátumokkal hozható összefüggésbe.

Világszerte 173 esetet regisztráltak ahol egy ritka vérrák (anaplasztikus nagysejtes limfóma, ALCL) támadta meg a nőket, ezek között egyetlen olyan beteg sem volt, akinek ne ültettek volna be korábban mellimplantátumot.

2011 óta csak Franciaországban 18 megbetegedés támasztja alá a vélekedésüket. Az első esetet 2011-ben regisztrálták, 2012-ben már kettőt, 2013-ban négyet, 2014-ben pedig 11-et találtak. A nők az első implant behelyezése után 11-15 évvel betegedtek meg, életkoruk 42 és 83 év közötti volt.

A Franciaországban összesen érintett 18 nőből egy életét is vesztette. A sajtó információi szerint 80%-ban texturált felületű, és 18-ból 14 implantátumot egyazon gyártó, az  egyik piacvezető, az amerikai Allergan szállította.

Az Alelrgan vizsgálódik. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy az esetek száma nagyon alacsony a teljes lakosságszámra vetítve” – mondta a sajtónak Philippe Bad az Allergan egyik igazgatója.

Becslések szerint csak Franciaországban négyszázezer implantátummal élő nő található, akiknek közel nyocvanhárom százaléka esztétikai okokból dönt a beavatkozás mellett. A nyirokrákos eseteknél azonban 10 helyreállító és csak 8 esztétikai okból behelyezett mellimplantátummal élő nő volt érintett.

Francois Hebert, a francia gyógyszerbiztonsági hatóság (ANSM) alelnöke a Le Parisien című lapnak azt mondta: "Ha be kell tiltani a mellimplantátumokat, megtesszük a szükséges intézkedéseket"

A  francia kormány ugyanakkor egyelőre nem javasolja az implantátumok eltávolítását.

Francia szakértők szerint az új betegséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listájára is fel kell venni. A témában március végére konferenciát hívtak össze.

A korábbi, szintén Franciaországban kirobbant PIP mellimplantátum botrányról itt írtunk.

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.