Egyre kínosabb a nők hiánya a politikában

Az Interparlamentáris Unió (IPU) egy olyan világszervezet, ami  többek között nyilvántartja és évről évre összesíti a világ nemzeti parlamentjeinek adatait.

Idén is készítettek egy hatalmas, böngészhető világtérképet a nők létszámáról és pozícióiról a politikai döntéshozatalban.

Nem meglepő, hogy Magyarország a tavalyi parlamenti választás és nőmentes kormányalakítás után nem lépett előre.

  • Sikerült az utolsó 8 ország közé kerülnünk, amelynek kormányában nincs női miniszter.
  • Ehhez képest van 30 olyan ország, ahol a nők aránya több mint 30 százalék a kormányokban (Igaz, tavaly még 36 ilyen ország volt, de a középmezőny idén jobban teljesített).
  • A világ országaiban 22 százalék, Európában pedig még a skandináv országokat nem számítva is 23 százalék feletti a nők aránya a parlamentekben. Ezzel szemben Magyarországon éppenhogy csak meghaladja a tíz százalékot (és ez is csak úgy sikerült, hogy Bajnai Gordon visszaadott mandátumával végül Szelényi Zsuzsa került be a parlamentbe).
  • Január elsején a valaha mért legtöbb, 48 olyan ország volt, amelynek törvényhozásában valamelyik kamarában elérte a 30 százalékot a nők aránya.

A jó hír az, hogy a világon évről évre emelkedik a nők aránya a politikai döntéshozatalban, a rossz hír pedig az, hogy még mindig nagyon alacsony a legmagasabb szinteken:

  • az országok alig 6,6 százalékának nő az államfője,
  • csupán 7,3 százalékban nők a kormányfők a világban.

A változás borzasztóan lassú: idén a női miniszterek aránya csak 17,7 százalék a világ kormányaiban, ami alig 3,5 százalékkal magasabb a tíz évvel ezelőtti aránynál. A nők még mindig jellemzően a szociális, nőügyi, környezetvédelmi tárcákat kapják, míg női pénzügyminiszterből nagyon kevés akad közöttük. Valamit tenni kéne, az IPU elnöke szerint is.

Nagy megkönnyebbülés, hogy Novák Katalin múlt heti bejelentése szerint a magyar kormányra számíthatnak ebben a küzdelemben, 2030-ra a döntéshozók fele nő lesz.

További érdekes összefüggésekről és adatokról itt olvashattok.

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.