Feminizmusban előz minket az államtitkár!

Alig múlt el a nőnap, és máris született egy belpolitikai örömhír:

"Azt az ambiciózus célkitűzést, amit az ENSZ tanácskozásán megfogalmaztak, vagyis hogy 2030-ra érjük el a nőknek és a férfiaknak a döntéshozatalban való 50-50 százalékos részvételét, természetesen magyar oldalról is támogatni tudjuk"

- jelentette ki tegnap Novák Katalin család- és ifjúságügyi álamtitkár a világszervezet nők helyzetét vizsgáló bizottságának ülésén, New Yorkban.

Na, hát ez aztán a törekvés! Még találgatjuk, mi lelte, talán Hillary Clinton közelsége, vagy az atlanti friss levegő miatt ragadtatta el magát, de mindenesetre elég újszerű ezt tőle hallani.

Nekünk is nagyon tetszik a gondolat, várjuk a megvalósítást, gondoltuk rögvest. Aztán a hírt közlő kormany.hu feliratra tévedt a tekintetünk.

A nemi arányok terén pedig khm, hát van mit sepregetnie a kormánynak a saját háza táján is

Az Országgyűlésben 90 százalékban férfiak ülnek. A miniszterek  mind férfiak, az államtitkárok között 47:6, a helyettes államtitkárok közt 79:22 a férfi-nő arány az Átlátszó számításai szerint egy olyan területen, ahol az összes dolgozó háromnegyede nő. Arról pedig mi is írtunk, hogy a legnagyobb magyar város, amit ma nő vezet, Kecskemét, a hatvan legnépesebb magyarországi település közül ötöt irányít nő, a 33 tagú fővárosi közgyűlésbe három nő került be.

Egy friss kutatás szerint Magyarországon az első számú vezetők több mint 90 százaléka férfi, és a felső vezetésben a nők aránya alig 17 százalék a 200 legnagyobb vállalatnál Magyarországon. Sőt néhány nagyvállalat épp azért fogott össze, hogy a női vezetők aránya elérje mágikus 20(!!) százalékot öt év múlva.

Szép és jó, hogy az EMMI államtitkára elvben(!) támogatja a paritásos rendszert elérését 15 év alatt, csak félő, hogy mindez nem több, mint kötelezettségvállalás nélküli szóvirág. Eddig kategorikusan elutasította minden kormánypárti megszólaló a parlamenti női kvótának még a gondolatát is. Bár tény, hogy nagy vita nem volt az ügyben, lehet hogy vannak akár a kormányban is olyanok, akik eddig elhallgatták kvótapárti véleményüket. Más megoldást pedig nem nagyon tudunk elképzelni a női vezetők arányának ilyen drasztikus emelésére ilyen rövid idő alatt.

A kérdés adott:

Vajon a kormány milyen eszközökkel tervezi megteremteni a nők paritásos arányát a döntéshozatalban 15 év alatt?

  • Talán fontolgatják-e Németországhoz hasonlóan női kvóta bevezetését a legnagyobb tőzsdei cégek vezetésében?
  • Vagy egyenesen a választási törvény módosítását tervezgetik?
  • Vajon milyen változásokkal érnék el, hogy a kormányban, és az államigazgatás minden szintjén növeljék a női vezetők arányát? 

A kérdés gyötrően sok, és bár tartunk tőle, hogy az EMMI (és azon belül a családügyért felelős államtitkár) amúgy sem illetékes egyik fenti témában sem.

A neves eseményen azonban vélhetően illett valami, a teljesen valószínűtlen ambíciózus célkitűzést támogató, haladó szellemű megnyilatkoztatással előállni, ami több annál, mint a tökéletesen értelmetlen "a családpolitika nem állítható szembe a női egyenlőséggel" frázis, vagy hogy a magyar védőnői hálózat példaértékű. Szerintünk valahogy születhetett a paritás támogatásáról való nyilatkozat is.

(A főoldali képet Novák Katalin Facebook oldaláról szedtük, az államtitkár Bogyay Katalin nemrég kinevezett ENSZ-nagykövet mellett ül.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.