Tévedsz, ha azt hiszed, hogy csak a diplomás, fővárosi nők nem szülnek gyereket

Helló, Házasság hete, a Magyar Hírlapban épp Valentin-napon tartották szükségesnek beszámolni a KSH demográfiai kutatóintézetének nemrég publikált tanulmányáról.

Az újságcikk természetesen ezúttal is azt hangsúlyozza, hogy a diplomás budapesti negyvenes nők maradnak legnagyobb számban gyerek nélkül immár véglegesen (a nők csupán két ezreléke szül ennél idősebb korban). A cikket hivatkozta azóta sok más oldal, de úgy látjuk, épp csak az egyetlen fontos információval nem foglalkoztak, amire a 2011-es népszámlálási eredmények rávilágítanak:

A gyermektelen 41-45 éves nők közül minden negyedik az általános iskolai végzettséget sem szerezte meg, és ők azok, akik körében a leginkább megugrott a gyermektelenek aránya az elmúlt tíz évben.

A szegény nők családalapítási terveivel ki törődik?

Megkerestük a hivatkozott kutatási jelentést, ami regisztráció után mindenki számára hozzáférhető. Ebből kiderült, hogy a negyvenes éveik elején járó, még nem szült nők között valóban sok a fővárosi és a diplomás, akik életmódjukkal és a tudatos gyermektelenséggel a népszaporulatra veszélyes divatot teremthetnek.

Azonban ez a jelentés nem a pesti értelmiség dekadens és életellenes életmódja feletti borzongásról szól: maguk a kutatók is felhívják a figyelmet arra, hogy a gyermektelenség kétpólusú jelenség. A legjobb kereseti lehetőségekkel rendelkezők és a legrosszabb lakhatási és foglalkoztatottsági helyzetű nők között a leggyakoribb, hogy akárhogy is tervezték (szándékokat ugye nem kérdeztek a népszámlálás során), de valószínűleg nem lesz saját, vér szerinti utódjuk.

A képzetlen és rossz körülmények között élőket pedig aligha segíti gyerekvállaláshoz a családi adókedvezmény.

Kigyűjtöttük a legérdekesebb adatokat, változásokat, összefüggéseket:

A gyermektelenséggel, mint társadalmi jelenséggel valóban ideje elkezdeni megbarátkozni: tíz év alatt 30 százalékkal többen nem szültek még ennyi idősen, a férfiaknál pedig másfélszeresére emelkedett a korosztályban a családot még nem alapítók száma.

Több mint 75 ezer 41-45 éves magyar férfinak, és feleennyi ilyen korú nőnek nincs gyereke.

Az pedig, hogy házasok-e, immár semmit sem számít: míg tíz éve a sohasem házasodott nők kétharmada volt gyermektelen, addig 2011-ben csak a felük.

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.