Szánalmasan kevés a női főszereplős film

A Golden Globe díjátadó után még azt hihettük, hogy tavaly óriási előrelépés történt az amerikai filmiparban, és a stúdiók végre bátrabban mernek nőkre bízni nagyobb költségvetésű filmeket. Nagyot tévedtük. Ti is megnézhetitek az IMDb-n, teljesen nyilvánvaló, hogy az Éhezők viadala, a Demóna, a Vadon, vagy a Lucy szinte elveszik a férfi főhősökre írt filmek között.

Nem hogy több, de kevesebb női főszereplős filmet mutattak be tavaly, mint az előző évben, ráadásul a nők továbbra is jellemzően sztereotíp szerepekben láthatóak a filmvásznon: a férfi főszereplők feleségei, barátnői, vagy lányai. A nem fehér nők számára még kevesebb főszerep jutott, a női főszereplős filmeknek alig több mint tizedében láthattunk például fekete színésznőt fontos szerepben.

A mintegy 23 ezer filmszerepet vizsgáló San Diego-i Egyetem kutatása szerint mindez azt mutatja, hogy a filmipar évek óta csak egy helyben toporog, nem tudja tovább növelni a női főszereplős filmjei számát.

(via The Hollywood Reporter)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.