Egymilliárd nő forradalma

Eve Ensler, a One Billion Rising (Egymilliárd Nő Ébredése) mozgalom elindítója, a Vagina monológok szerzője idén a korábbi évek bevásárlóközpontokba szervezett táncos, nemi erőszak ellenes megmozdulását idén kicsit harciasabbá tette, és forradalommá növesztette, amely „a lába közti telhetetlen lüktetésből duzzad elő”.

A kezdeményezés szervezői azonban a fent idézett versben foglaltak megélése helyett inkább arra biztatják az áldozatokat, hogy egyszerűen osszák meg a nyilvánossággal a megerőszakolásuk történetét.

A tabuk ledöntése, hallgatás falának áttörése, az elszenvedett erőszak kibeszélése szerintünk is nagyon fontos tett. Szerintünk ezeket az eseteket láthatóvá, megismerhetővé, kutathatóvá kell tenni.

El kell mondani, hogy a zaklatás, az erőszak igenis létező és sokakat évekig, vagy akár egy életen át traumatizáló probléma még akkor is, ha külső nyomot nem hagy, ha csak az áldozat és az elkövető tudott róla, mert az áldozat nem tudta, nem merte elmondani senkinek, mit élt át.

A legtöbb hasonló esetről soha nem esik szó nyilvánosan. Nem volt kinek elmondani, hol elmondani. Az áldozatok megalázottnak és kiszolgáltatottnak érzik magukat, sokuk attól tart, hogy kigúnyolnák, hibáztatnák, ha a vele történtekről beszélne. A saját kibeszélő projektünk a Mindennapi Szexizmus tapasztalatai is azt mutatják, hogy a legtöbben megkönnyebbülnek, és erősebbnek érzik magukat attól, ha szavakba öntik és megosztják másokkal a történetüket.

A One Billion Rising szervezői idén nőktől és férfiaktól  is azt kérik, mondják el a saját történetüket, lázadjanak fel az elnyomás ellen, és írják meg, hogy mit tennének egy jobb világért, ha lenne rá módjuk.

Igen, férfiaktól is. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy férfiak is lehetnek szexuális zaklatás áldozatai, és őket ugyanúgy sújtják az áldozathibáztató téveszmék. “Miféle férfi hagyja, hogy ez megtörténjen vele?” vagy “ez nem történik meg (hetero) fiúkkal” tartalmú kijelentések éppoly károsak, mint bármely más áldozat felé irányuló, a kérdést elbagatellizáló, vagy a tettest mentegető hozzáállás.

Képek, videók, levelek adják Facebook-on kezdett békés forradalom alaphangját, majd kampányuk, idén február 15-én egy rendezvénnyel ér majd véget, amelyen a résztvevők személyesen is elmondhatják az élményeiket, illetve lesz egy kerekasztal-beszélgetéssel, amelyen a kampány résztvevői és a nőszervezetek képviselői vitatják majd meg a nők elleni erőszakkal szembeni magyarországi helyzetet.

További információkat a One Billion Rising Budapest Facebook-oldalán találhattok majd.

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.