Szőnyi Szilárd kissé vonakodva, de átlépte a saját árnyékát

Karácsony óta vártuk, hogy a Heti Válaszban megjelent összeállítás a feminizmusról kikerüljön végre a netre. Aztán a héten megszólaltak a fanfárok, már az interneten is olvashatóak a cikkek.

Minden kritikai élt, vagy véleménykülönbséget félretéve nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy ilyen anyag megjelent a lap hasábjain. Azt is tudjuk, hogy óriási munka előzte meg  a cikk és az interjúk elkészültét. Ez abszolút elismerést érdemel.

Szőnyi Szilárdon kívül is sokan lehetnek, akik ezt az összeállítást olvasva tudják meg, hogy a feminizmus

  • nem azonos a férfigyűlölettel,
  • nem valami balliberálisok terjesztette métely,
  • nem azonos azokkal a szélsőséges szervezetekkel, amelyek a feminizmus nevében lépnek fel egyes ügyekben,
  • nem házasság- gyerek-, vagy családellenes, sőt, nagyon úgy fest, hogy a házasság és a  hagyományos kétszülős családok megmaradásának kulcsa épp az, amit a feministák hajtogatnak már jó régóta: a nemek közötti egyenlőség.

Lehetne sorolni persze a cikk kapcsán számtalan észrevételt, amelyek a leírtak igazságtartalmát, vagy pontosságát vitatják (a Tiltakozom mikroblog ezt megtette), de szerintünk ez kevésbé fontos, méghozzá elsősorban az összeállításban megjelent két interjú miatt. Nekünk ugyanis ezért érdekes az egész anyag, mert néhány elkötelezett, józan és párbeszédre törekvő embernek hála, a nőügyben pár éve elakadt párbeszéd fonalát sikerült újra felvenni.

Nem nehéz megtalálni a közös értékeket és célokat

Szőnyi, ahogyan ez már itthon megszokott, a két pólus, a balos liberálisok és a konzervatívok egy-egy képviselőjét szólaltatta volna meg szándékai szerint. Fekete-fehér. Ez azonban még a nőügyre sem igaz. Olyannyira nem, hogy a Gerberné Farkas Zsuzsannával, a European Institute for Gender Equality szakértőjével, egy konzervatív nőszervezet, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége korábbi elnökével, és Kováts Eszterrel, a szociáldemokrata német pártalapítvány, a Friedrich-Ebert-Stiftung budapesti irodájának munkatársával készített interjúból kiderül, a különböző értékrendet valló szakértők, aktivisták tudnak és akarnak közös ügyeket találni.

A családon belüli munkamegosztás, az apák egyenlő, teljes értékű szülőként való elfogadtatása, a nők szüléssel kapcsolatos jogainak kiterjesztése, a nők munkavállalásának segítése, a női vezetők számának növelése, a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák, a nőket érő erőszak és a nők szexuális tárgyként való bemutatása elleni küzdelem például ilyen alapvető fontosságú, közös ügyek.

Többször írtuk már, hogy nincs olyan, hogy „a” feminizmus. A feministák sokfélék. Nemcsak a világképük vagy a világnézetük különböző, de az eszközök is, amelyeket céljaikat elérnék. Elsőre botrányosnak tűnhet az állítás, de Ferenc pápa igenis feminista, és nem ellentmondás, hogy a texasi abortuszklinikák megmaradásáért küzdő aktivista is az. Feminista a lányok oktatásáért küzdő Malala Juszufzai és Beyoncé is, de szerintünk annak számít Kopp Mária, vagy a háborítatlan szülést "feltaláló" Ina May Gaskin (vagy itthon az ugyanezért kiálló Geréb Ágnes), de a nők vezetői pozíciókba kerülését bátorító Sheryl Sandberg is.

Lehet persze besorolásokat alkotni, ha nem is egykönnyen, vagy közérthetően. Ám feminizmusból még Magyarországon is nagyon sokféle van. Az ismertebb szervezetek és aktivisták mellett akadnak bőven konzervatív, liberális, sőt a Slachta Margit-i hagyományokat követő, keresztény feminista csoportok, műhelyek is. Habár a nőügy iránt elkötelezett emberek messze nem egységesek egy-egy kérdés megítélésében, sokakkal együtt mi is hiszünk abban, hogy

szükséges a nőügyekben a párbeszéd, ehhez pedig nélkülözhetetlen mások érzékenységének tiszteletben tartása.

A feminizmussal kapcsolatos, tudatlanságon és szándékos félrevezetésen alapuló tévhitek eloszlatása miatt nagyon fontos a nőügyben a Zsuzsa és Eszter által megszólaltatott józan, mérsékelt, árnyalatok megmutatására törekvő, és a közös értékek és célok megtalálását ünneplő hang. Sokkal több az, ami összeköti a nők és férfiak egyenlőségét valló embereket, mint ami elválasztja őket.

Szőnyi Szilárdnak és a heti válaszos cikknek pedig köszönjük, hogy többet már nem kell magyaráznunk jobboldali, vagy konzervatív embereknek, hogy a feminizmus mi minden nem. 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.