Így bánt a nőkkel az Orbán szerint bölcs király

A világsajtó Abdullah szaúdi király halálhírétől és a temetésére sereglő állami méltóságokról szóló hírektől volt hangos az elmúlt napokban.  Többek között a magyar kormányfő is szükségét érezte, hogy személyesen nyilvánítson részvétet a 90 éves uralkodót gyászoló családnak.

Szaúd-Arábia a barátunk, a magyar kormányküldöttség több mint száz üzletember társaságában tett látogatást tavaly tavasszal az országban, nem csoda, ha a külügy szép szavakkal méltatta az elhunyt uralkodót. Abszolút érthető, hogy Obamától Károly hercegen át mindenki igyekszik jó kapcsolatot kiépíteni a világ egyik legfontosabb olajnagyhatalmával, azonban az alapvető emberi jogokat semmibe vevő kormányzásra mégsem kellene ennyire lazán rálegyinteni, ahogyan számos lap is teszi.

Az olyan jó kis sztorik még simán beleférnek a gyászba, hogy az országában a nőknek a vezetést tiltó uralkodót Erzsébet brit királynő jól megkocsikáztatta, de arról már kevesebb szó esik, hogy pár hónapja az elhunyt királyról szívélyes képet festő világsajtó még Abdullah volt neje és lányai segélykiáltásaitól volt hangos.

 

Fogságban tartotta és kínozta a saját felnőtt lányait

Abdullah király ugyanis már 14 éve egy lepusztulófélben lévő lakrészben bezárva tartotta számos gyerekei közül négyet, akik nemcsak hogy nem hagyhatják el a palota területét, de amikor Londonban élő anyjuk (akit alig 15 évesen adtak hozzá a királyhoz) tavaly kipattintotta a balhét, őrzőik bosszúból heteken át éheztették a testileg-lelkileg egyre jobban megviselt hercegnőket. Az ügyben a nyugati média alaposan odatette magát, sőt, ENSZ-vizsgálat is indult, az eredményekről azonban nem tudni semmit.

Kérdés, hogy az új uralkodó is szükségét látja-e a nők jogaiért kiállni merő hercegnők fogva tartásának, ezt azonban eddig senki sem merte megkérdezni.

Ez persze csak az egyik olyan téma, amelyet nem szeret feszegetni a nyugat, de talán ez a legkézzelfoghatóbb bizonyítéka annak, hogy Abdullah egyáltalán nem volt olyan jófej uralkodó, mint amilyennek lefestik.

  • 1985 és 2013 között az Amnesty International adatai szerint több, mint kétezer embert végeztek ki, de a jogvédők szerint a csonkítások, a kínzások, vagy politikai perek sem mennek ritkaságszámba. A lefejezés nyilvános, pár napja egy gyermeke zaklatásával és megölésével vádolt nőt a nyílt utcán végeztek ki a hatóságok, de bevett büntetés a megkövezés is.
  • Az ország lakosainak kevesebb, mint felének van választójoga. A nőknek megígérte a király, hogy majd egyszer lesz, de először csak a helyhatósági választásokon. Mondjuk sok hasznát amúgy sem vennék, az abszolút monarchiában pártok nem működhetnek, az ország vezetését a királyi család férfitagjai látják el vagy nyolcvan éve.
  • Nem ritka, hogy bloggereket börtönözzenek be, és csak pár hete történt az is, hogy a közösségi médiában a nők autóvezetéshez való jogáért kampányoló aktivistákat csuktak le, hogy majd terrorizmusra szakosodott bíróság elé állítsák őket.
  • A nők sokhelyütt gyakorlatilag csak férfi kísérővel léphetnek utcára, az akár tetőtől talpig fekete lepelbe burkolt nők jelenléte sokak szerint már önmagában felhívás az erőszakra, hát ilyen kacérak ezek a szaúdi nők. Igaz, a legújabb para az, hogy nem akaródzik nekik férjhez menni, a harmincéves nők harmada még hajadon, és később sem szülnek rendesen, átlagosan csak két gyereket. Na, vajon miért.
  • Bár a királyság - nem kis részben Abdullah egyik reformjaként - vagyonokat költ a nők oktatására az ország női egyetemein, ám a lányok számára az egyetem elvégzése után a kalitka újra bezárul. Munkalehetőség szinte nincs számukra a szegregált munkahelyeken, a dolgozó nők aránya a közszférában is alacsony, a versenyszférában pedig országosan csupán egy számjegyű.
  • Vannak szakmák, amelyből a nők ki vannak zárva, és a nyitás itt sem mondhatni, hogy robbanásszerű lenne. Világszenzáció volt két éve, hogy az első női ügyvédek letehették a szakvizsgáikat, hogy aztán létrehozhassák az első, kifejezetten női ügyfeleket fogadó ügyvédi irodát. A bíróságok előtt azonban továbbra is két nő szava ér fel egy férfi tanúéval.

Tény, hogy Szaúd-Arábiában és Magyarországon szinte egyszerre lett önálló büntetőjogi tényállás a családon belüli erőszak, és hogy hasonló a két országban tanult nők aránya, de ennél jelentős pozitív változást csak nagyítóval találni a magyar miniszterelnök gyásztávirata szerint "bölcs uralkodó" életművében.

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.