A fiúknál a labda

Stadion, utánpótlás, akadémia. Néhány szó, mégis gondolatok egész hadát indítja el 2014 Magyarországán szinte bárkiben. Szabad asszociációt játszva a stadionra felel a milliárd, a közpénz, vénaszkenner, focihuligánok. És persze az üres lelátók. Az index szerint tízezernél is kevesebben látogattak ki a nyolc bajnoki meccsre. Az eddigi gigaberuházások után idén a Puskás Stadion nélkül 12, jövőre pedig csaknem 20 milliárd forintot költ az állam stadionépítésekre. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások. A cél nem a gazdaságosság - mondja erről a kormány

Ömlik a pénz a hazai focira, de amennyire mi látjuk, az illetékesek fejében ez nagyjából egyet jelent a férfiak meccseivel. Láthattuk, a magyar labdarúgás emléknapján még véletlenül sem volt jelen nő.

A magyar futballválogatott a világbajnoki selejtező sorozatot csoportja negyedik helyén zárta. Szeptemberben erős meccsen, szép játékkal, 4-3-ra vesztettünk Ausztria ellen, de ezután fölényesen, 7-0-ra győztük le a bolgárokat. Ugye, ti sem nem hallottatok erről?

Van egy futballválogatottunk, akiknek a sikerei nem kerülnek reflektorfénybe, akiknek nem örülünk, nem szurkolunk közösen, holott teljesítményük alapján nagyon is megérdemelnék.

Ők a magyar női futballisták.

A FIFA világranglistáján az elmúlt 10 évben voltak már 26.-ok, jelenleg a 42. helyen állnak. Az agyonsztárolt, és agyonkényeztett férfi válogatott most a 44.

És van az MTK női csapata, ami a BL-ben a legjobb 16 közé jutásért küzdhetett.

Erről sem sokat lehetett hallani.

Nagyon úgy tűnt számunkra, hogy az agyonkényeztetett férfiakkal szemben a nők eredményeit nem reklámozzák, csapataikat nem támogatják kiemelten.

Megkérdeztük a Magyar Labdarúgó Szövetséget, mi is a helyzet a magyar női labdarúgás kapcsán, mennyire igaz az a közkeletű feltételezés, hogy ez a rengeteg közpénz csak fiúk és férfiak sportszenvedélyét és szórakozását szolgálja.

Az MLSZ válaszából kiderült, hogy jó nagy tévedés azt hinni, hogy a foci csak a fiúké. Igaz, jelenleg a regisztrált játokosok között több mint 18-szoros a fiúk, férfiak aránya a nőkéhez képest. A női focisták száma nem éri el a nyolcezret sem. Egyelőre. A Magyar Labdarúgó Szövetség a FIFA és a Nemzetközi Olimpai Bizottság legújabb ajánlásait követve igyekszik mindent megtenni azért, hogy a többi olimpiai sportághoz hasonlóan a labdarúgásban is kiegyenlítettebbek legyenek a nemi arányok. Itthon is egyre több lehetőség adott erre.

Ettől az idénytől kezdve minden NBI- és NB II-es klubnak kötelező lány U15-ös utánpótlás csapatot indítania a bajnokságban, és az MLSZ profi klubot kötelez arra, hogy két éven U15 illetve U17-es női utánpótlás csapatatot is működtessen. Négy futballakadémián képeznek profi női játékosokat: a szombathelyi Illés Akadémián (Haladás), Vasas Kubala Akadémián, a Debreceni Labdarúgó Akadémián, és Bene Ferenc Labdarúgó Akadémián, Kaposváron.

Fontos kérdés persze, hogy mennyit pénz jut az itthon még kevéssé ismert és népszerű női focira. Az MLSZ azt írta nekünk, hogy

"a női futball népszerűségével, csapatok és játékosok számával, súlyával arányban egyelőre a finanszírozási számok is nagyságrenddel alacsonyabbak a nők esetében."

A női foci elfogadtatásához, megismertetéséhez és a népszerűsítéséhez persze nem ártana az sem, ha a közmédia rendszeresen hírt adna a női csapatok mérkőzéseiről, és a fontosabb meccseket megnézhetnénk a tévében. Ez ugyanis fontos bevétele a kluboknak. (Az MTK legutóbbi BL-meccsét a Duna Televízión lehetett látni, a női válogatott mérkőzéseit azonban csak a Sport TV közvetíti Igaz, az MLSZ szerint egyre biztatóbb a helyzet, a tévétársaságok egyre kevésbé elutasítóak a női focit illetően.) Az MLSZ Youtube-csatornáján viszont rendszeresen beszámolnak minden fontosabb női labdarúgással kapcsolatos eseményről, és megnézhetőek a NBI-es mérkőzések és a válogatott szerepléseiről szóló összefoglalók is.

Természetesen a nőknél álomfizetések és szponzori szerződések sincsenek olyan szép számban. A férfi labdarúgókat az eredményességükkel arányosan jutalmazza a labdarúgó szövetség, ellenben a női  focisták fix összegű napidíjat kapnak csak.

A női kéziseket imádja az ország, miért ne lehetnének női futballsztárjaink is?

Nem ismerünk pontos statisztikát arról, hogy a foci kupák lelkes követői között milyen a nemek aránya, de azt gyanítjuk, jóval több gyerek és nő nézi estéről estére ezeket a meccseket a tévében, mint ahogy az a hirdetők és a feltételezett felnőtt férfi rajongókat kiszolgáló egyéb vállalkozók gondolják. Nem olyan nehéz elképzelni, hogy azok, akik szeretik a férfi focit, idővel megkedvelik a női meccseket is. A kézilabdánál már sikerült, a "lányainkért" izgul egy-egy fontosabb meccs előtt a fél ország.

Persze ehhez szinte teljesen új megvilágításba kellene helyezni ezt a sportot. A nők és a foci akárhogy is kerül egy mondatba, ha nem arról szól, hogy a csajokat kell mustrálni, mindenképp röhejes – halljuk. Még hogy nő eddzen férfiakat, vagy hogy nők szurkoljanak, de pláne játsszanak… kérem, hagyjuk ezt már, nem kell ide is az emancipáció… Legyetek csak szexi focistafeleségek, szép karrier az is.

Sokan furcsállnák már azt is, hogy a lányaik fociedzésre járjanak, mi is hallottunk már szülőket szabadkozni, az ovis foci miatt, hogy áááá, az igazából csak labdás foglalkozás, dehogy járatnám én focira a lányomat! De hát miért is nem?

Mennyivel férfiasabb a foci, mint bármelyik más csapatsport?

Nekünk eléggé úgy tűnik, hogy a foci Magyarországon egyelőre nem annyira tömegek figyelmét lekötő sportesemény és családi szórakozás, pedig lehetne az is, ha már ennyit költenek rá közpénzből. Ideje volna ezen változtatni, és vannak is ilyen ígéretek a sportvezetők részéről.

Ahol már a női foci a népszerűbb

A női futball népszerűsítésébe a brit szakági szövetség a múlt évben elképesztő összegeket invesztált, az idén, miután a női csapat veretlenül, impozáns gólkülönbséggel megnyerte vb-selejtező csoportját, a csapat olyannyira az érdeklődés középpontjába került, hogy áradnak a nézők a meccseikre. Ha nem zárják le idő előtt a jegyárusítást, a női csapatra kíváncsiak száma megdöntötte volna a legnépszerűbb férfi csapatok rekordját. Mindez egyébként nem volt egyedülálló esemény, a világ más szegleteiben is hosszú sorok kígyóznak a női focicsapatok meccseire szóló jegyekért.

Persze először szokatlan és fura, hogy a női játékosok másképp játszanak, dehát ez minden sportra igaz, nem újdonság. Egy ideig szinte minden sport csak a férfiaké volt, aztán kiderült, hogy bizony a nők is szeretnék és tudják csinálni, sőt, még a meccsekre is kijárnak, akkor is, ha eltiltják őket ettől.

Egyáltalán nem szükségszerű, hogy a foci továbbra is csak a fiúké legyen, és nemcsak azért, mert a mi pénzünk is benne van a sportágra költött tízmilliárdokban.

(A képet, amelyen az MTK női csapata látható, a Magyar Női Labdarúgás Facebook-oldaláról szedtük.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.