Nők a volánnál!!4

Szaúd-Arábia jelenleg az egyetlen ország a világon, ahol a nők nem ülhetnek a volán mögé, sőt, utcára is leginkább csak férfi kísérővel ajánlatos lépniük. A királyi család a lassú, óvatos reformok híve, és úgy tűnik, a vezetési tilalmat is enyhíteni fogják.

A szaúdi király tanácsadó testületének legújabb javaslata szerint a harmincadik életévüket betöltött nők egy férfi rokonuk - a férj, apa vagy testvér engedélyével - mégis volánhoz ülhetnek, azzal a további feltétellel, hogy a sokszor talpig fekete lepelbe bugyolált nők nem lehetnek kisminkelve. Az arcból csak a szemet szabadon hagyó nikáb alatt sem. Ja, és reggel hét előtt és este nyolc után már semmi keresnivalójuk  az utakon. Csütörtökön és pénteken pedig csak déltől vezethetnének.

A 150 tagú testület titkos, zárt ülésén elfogadott ajánlásai nem kötelezőek ugyan, de már a változásra tett javaslat is hatalmas lépés a királyság évek óta tartó rendíthetetlenül elutasító álláspontjához képest.

Ha azonban a javaslatra a király is rábólint, a városon belüli furikázáshoz már nem kellene, hogy a nő férfi gyámja az autóban tartózkodjon, de a városhatáron túl továbbra is kötelező lenne kísérővel utazniuk ami nem meglepő ha tudjuk, az országban nőnek amúgy sem ajánlatos nyilvános helyre férfi felügyelet nélkül mennie.

Írtunk már róla korábban, hogy Szaúd-Arábia nem épp a demokratikus szabadságjogok és a nemek közötti egyenlőség bajnoka, és világon egyedülálló, csak nőkre vonatkozó vezetési tilalom csak egyik megnyilvánulása mindennek.

Az autóvezetés veszélyezteti a családi értékeket

A királyság ultrakonzervatív muzulmán vallási vezetői szerint ha a nők a volán mögé ülhetnének, az kicsapongáshoz vezetne.  Bár azt ők is elismerik, hogy a Korán és az állam törvényei sem tiltják, hogy a nők jogosítványt szerezzenek, azonban a női sofőrök megjelenése szerintük egyenesen vezetne a felbomló házasságokhoz, alacsony születésszámhoz és a házasságtörésekhez. Sőt, volt olyan vélemény is, hogy a vezetés egyenesen a petefészkeket károsítja.

A vezetési tilalom kapcsán rendre előkerülő érv, hogy nőknek jobb ahogy van, mert „kényelmesen” sofőr furikázza őket. Azonban sok nő családja nem tudja kifizetni a havi 3-400 dolláros sofőrök bérét, így ők férfi rokonaik nélkül még korlátozottan és szoros felügyelet alatt sem képesek kimozdulni.

Women2Drive

1990, 2011 és 2013 után idén már negyedszer szerveztek volna tiltakozó akciót a szaúdi nők és (és az üggyel szimpatizáló férfiak) annak érdekében, hogy a nők legálisan vezethessenek autót. Az idén is október végére meghirdetett Women2Drive akciónap a szervezőket érő kormányzati fenyegetések hatására annak ellenére elmaradt, hogy meglehetősen sokan jelezték, hogy ők bizony autóba ülnek, és a telefonjukkal rögzítik az eseményt, sőt, fel is töltik a kampány közösségi oldalára.

A szigorú iszlám törvények szerint működő állam bár a költségvetése negyedét költi oktatásra, és a nők nyugati társaikhoz hasonló arányban szereznek felsőfokú végzettséget, dolgozni gyakorlatilag csak otthon, vagy kizárólag nőket foglalkoztató munkahelyeken tudnak. Az első ügyvédnők januárban kapták meg a praktizáláshoz az engedélyt.

Az egyetlen hely, ahová a nők férfi kíséret nélkül is bemehetnek bárhol az országban, az a rendőrség, ahol feljelenthetik akár a családon belüli bántalmazójukat is. Már ha eljutnak odáig.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.