Napi dallamtapadás – így kampányolnak a demokraták

„Teszek rá, hogy rossz hírem van” – senki meg nem mondaná, hogy ez egy kampánydal felütése. Mégis az. A Bad Reputaton nem épp tipikus kampánydal. Joan Jett továbbra is vagány (nemcsak szerintünk, pár hónapja a Nirvana megmaradt tagjaival adta elő a Smells Like Teen Spiritet), és erre a videóra is sok mindent lehet mondani, de az biztos, hogy nem görcsös.

Igaz, mi a benne szereplő hírességeknek csak töredékét ismerjük fel (a névsort megtaláljátok a videó alatt), de a Warpaint basszusgitárosát, Jenny Lee Lindberget és Tavi Gevinsont, a divatvilágbloggerből lett tinisztárját azért még nekünk is sikerült beazonosítani. Szóval nem az a kimondott celebparádé, de a legmenőbbek nyilván majd Hillary Clintonnal akarnak szerepelni, nem egy ilyen direkt amatőr home videóban, ami nem akar annál többet, minthogy szavazásra buzdítja a fiatal nőket.

Na és a lényeg:

Amerika épp az elnökválasztások közötti félidős választásokra készül, és az egyik legfontosabb szavazói célcsoport a fiatal és nem házas nőké.

A videóban két headbangelés között megpróbálják legalább címszavakban ismertetni, milyen nőket hátrányosan érintő törvények keserítik meg a nők életét, elsősorban persze a reprodukciós jogok, különösen  fogamzásgátláshoz és az abortuszhoz való hozzáférés kapcsán. Az elmúlt négy évben félszáz klinikát záratták be a republikánus többségű állami törvényhozások, csak Texasban több tucatnyit.

Azt hihetnétek, hogy ezek nem olyan fontos kérdések, és itthon talán nem is azok, de két éve pont a női szavazatok miatt bukta az elnökséget Mitt Romney. A nőket érintő közpolitikai kérdések továbbra is az amerikai napirend legfontosabb témái között vannak, és a következő elnökválasztás is a nőkön múlhat. Ezt nemcsak mi állítjuk, hanem például az NBC elemzője is.

Mindeközben a republikánusok egyik választási reklámjába azt találták ki a választóikat biztosan remekül ismerő guruk, hogy esküvői ruhákhoz hasonlítják a jelölteket, és egy fiatal lány kiválasztja a neki megfelelőt. Nekik ez jut eszükbe a fényes jövőről, meg hogy mire vágynak a lányok.

Talán nem véletlen, hogy ezek után még mindig értelmes arról énekelni, hogy ti a múltban éltek, egy ez egy új nemzedék, úgy érezzük jól magunkat, ahogy nekünk tetszik, és pont nem érdekel, hogy milyennek tartotok emiatt.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.