Ruandában és Burundiban jobb nőnek lenni, mint itt

A Világgazdasági Fórum friss jelentése ahogy tavaly, idén is azzal az eredménnyel állt ki a nagyvilág elé, miszerint a nemek közötti egyenlőség terén Magyarországon nem javul a helyzet. Sőt, az adatokat elnézve a legtöbb jóindulattal is csak annyit mondhatunk, hogy a helyzet változatlan. A világ pedig eközben elmegy mellettünk.

142 ország közül a 93. helyen állunk. Ez az eddigi legrosszabb eredményünk. Gyakorlatilag folyamatosan lefelé csúszunk. 2006-ban még az 55. helyet szereztük meg (igaz, akkor még csak 115 országra terjedt ki a kutatás). Az előző évi adatokkal összevetve az látszik, hogy bár a pontszámaink alig változnak, mégis egyre hátrébb kerül Magyarország a rangsorban.

 

Hogy itthon tényleg ennyire vacak lenne a nők helyzete, amennyire az ország helyezése mutatja, az azért szerintünk eléggé kétséges. Az viszont jól látszik, hogy a nők helyzete Magyarországon 2010 óta nem nem javul, sőt. Ez pedig semmiképp sem szívderítő.

Azon sóhajtozva, hogy ez már mindig így marad-e, alaposabban megnéztük a ranglistát.

Magyarország Szváziföld és Azerbajdzsán között, és Csehországot több helyezéssel megelőzve szerezte meg a kétes dicsőséget. Hát még Kazahsztánban is jobb nőnek lenni? Tényleg jobb a nők helyzete Ruandában (a 7. a listán), vagy Burundiban (17.), mint Kanadában(19.) vagy az Egyesült Államokban (20.)? Afrikai országok sora simán előzi az nyugati világot?

Kedves kutatók, szerintünk ezt bizony alaposan elszúrtátok.

A kutatás, közelebbről megvizsgálva inkább érdekes, mint pontos. Az egészségügy, az oktatás, a gazdaság és a politika területén rengeteg tényező (sok közülük területspecikikus) figyelembevételével számítják ki, hogy egy-egy országban mennyiben élveznek egyenlőséget a nők és a férfiak.

Aprólékosabban átnézve a kalkulációt nekünk nagyon úgy tűnik, hogy az egész világot átfogó vizsgálódás annyi szempontot vesz figyelembe, és annyira tökéletlenül a súlyozzák a különböző szempontokat, hogy a végső adat elég félrevezető, sőt, határozottan komolytalan lett.

Az jelentés készítői szerint egyik legfontosabb mutató a nőknek az adott állam politikai vagy gazdasági életére gyakorolt hatása, ezért Magyarország romló helyezése is elsősorban a női vezetők hiányát mutatja. Ez stimmel is. Azt ugyanakkor egészen konkrétan nem értjük, 2011-ben mitől és miért pont akkor lett világelső a magyar egészségügy a nemek közötti egyenlőség feltételeinek biztosításában. Sorolhatnánk még, de nem fogjuk. Aki kíváncsi itt bogarászhat.

Akármilyen hibái is vannak a Világgazdasági Fórum felmérésének, a tények tények. Ha csak az európai uniós tagországokat figyelnék, teljesen egyértelmű is lenne a helyzet. Nézzétek meg ti is, tanulságos.

ei

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?