Kétszáz férfi megvitatja, hogyan éljen kétmilliárd ember

Elég belemenős témák lesznek: abortusz, fogamzásgátlás, válás, gyereknevelés. A homoszexualitás megítélése is napirendre kerül. Tegnap kezdődött meg a Vatikánban a püspöki szinódus kéthetes ülése.

A rendkívüli püspöki konferencia összehívását Ferenc pápa kezdeményezte, akinek határozott elképzelései vannak az egyház és az emberek közötti viszony megújításáról. Ennek részeként úgy tűnik azt is eldöntötte, hogy újra kell gondolni az egyház álláspontját néhány  kérdésben, mint az abortusz, a melegek jogai, vagy a nők helyzete az egyházon belül. Egy korábbi interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy a dogmatikai kérdéseket meg kell különböztetni a morális álláspontoktól, ugyanis a kettő nem ugyanaz, és ez utóbbiak kapcsán az egyház változtathat korábbi álláspontján.

Mindez azért fontos, mert a római katolikusok egy 1968-as pápai enciklika értelmében nem használhatnak fogamzásgátló szereket és eszközöket, ami mondjuk azokban az országokban, ahol az önmegtartóztatás nem igazán népszerű, ámde magas HIV-fertőzöttek aránya, végzetes következményekkel jár meglehetősen sokak számára. De fontos kérdés az is, hogyan tekintsen az egyház azokra a családokra, amelyekben a szülők nem házasodtak össze, mit tanítsanak az együttélésről, hogyan ítéljék meg a családon belüli erőszakot, az abortuszon átesett nőket, vagy mi a teendőjük a gyermekházasságok és tinédzserterhességek számának csökkentése érdekében szerte a világon.

A tanácskozás zárt ajtók mögött zajlik. Arról, hogy pontosan miről is lesz szó, itt olvashattok.

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.