Nőket toboroz az Iszlám Állam

Getty

A világ közvéleménye számára az Iszlám Állam (IS) még új, és elrettentő jelenség, sok nyugaton élő iszlám fiatal számára mégis vonzó lehet. Különös módon az IS nem csak szakállas férfiak serege. A kegyetlenségéről hírhedt dzsihádista terrorszervezetben egyre több a nő. 

Kellenek a nők az Iszlám Államnak

Az IS stratégiájának része a nyugati újoncok beszervezése a nemzetközi terjeszkedés érdekében.

Kezdetben az IS visszatartotta a nőket csatlakozástól. Női követőiket arra bíztatták, hogy a szokásos módon, adománygyűjtéssel és a férfiak harcra biztatásával támogassák a dzsihádot. Nőknek nincs helye a háborúban, mondták. A frontvonalakon az iszlám fundamentalisták között nincs helyük, legfeljebb a betegápolásban vegyenek részt. Azonban úgy tűnik, hogy a terrorszervezetek is felfedezték maguknak a nőket: a síita Hezbollah katonai szárnya és a vele harcban álló IS is egyre aktívabban toboroz nőket.

Rájöttek, hogy szükségük van a nőkre az államszerű működés biztosításához.

Amikor az IS bevette a szíriai Rakkát, női biztonsági erők ellenőrizték, hogy a helyi nők betartják-e az iszlám törvényeket és ruházkodási szabályokat. Női rendőrök álltak a nők ellenőrzésére az ellenőrzőpontokon. A női harcosokból álló különítmények általában 18-25 év közötti lányokból állnak. A fiatal nők havi kétszáz dollárnak megfelelő pénzért azon dolgoznak, hogy leleplezhessék a motozást elkerülni próbáló női ruhába bújtatott kormányellenes vagy egyéb fegyvereseket.

Azonban nem ez a fő célja a nők toborzásának. Az Iszlám Állam vezetőinek véleménye nem sokat változott a nemi szerepekről a jazidi lányok elrablása és kiárusítása óta. A hozzájuk önkéntesen csatlakozó nőket is leginkább feleségnek, családanyának szánják. Adott a kérdés: mi ebben a vonzó, miért akar egy nyugati országban nevelkedett nő elnyomottként élni, sőt, ezért még harcolni is?

Közösségimédia-kampányokban jámbor dzsihádista férjeket ígérnek és a lehetőséget, hogy a csatlakozó nők Allah szolgálatának szentelhetik életüket. Twitter oldalak és Tumblr postafiókok várják ma is azokat a radikális dzsihádistákkal szimpatizáló nőket, akik csatlakoznának a terroristákhoz. Van blog, ami tele van útmutatással leendő női dzsihádisták számára. Mit vigyenek magukkal (meleg ruha, hajszárító), és mit ne.

Az IS huszonegyedik századi módszerekkel toboroz hetedik századi szellemiségű soraiba.

Az nagyjából köztudott, hogy melyik nyugati állam hány állampolgára harcol az iszlámista erők oldalán. Úgy becsülik a dzsihádisták között nagyjából kétezer európai lehet, majd felük francia.

Az önjelölt nyugati dzsihádisták között ma már szép számmal akadnak nők is. Bár pontos számuk nem ismert, becslések szerint jelenleg is sok európai nőt találhatunk Irakban és Szíriában. Csak brit nőkből úgy becsülik, hogy hatvanan csatlakoztak az IS-hez. Arányuk még kevesebb, mint 10 százaléka a nyugati férfiakénak, de félő, hogy számuk gyorsan nőhet.

Szakértők szerint a nyugati világban élő iszlám fiatalok egy része egyre radikálisabb nézeteket vall, az IS hatékony marketingje pedig vonzza az ismeretlen háborús övezetetkbe a kalandvágyó középiskolásokat és a radikális fiatal nőket. Nagyon fiatal, a 16. évüket sem betöltött lányt tartóztattak le nemrég a hatóságok azzal a gyanúval, hogy Szíriába tartottak, mert az iszlamista lázadókhoz akartak csatlakozni. A hatóságok szerint körülbelül 150 francia nő élhet dzsihádistaként Szíriában. Egy rejtettkamerás felvétel szerint ilyen klassz életük van.

Tavasszal két 15, 16 éves osztrák lány és egy brit ikerpár története is bejárta a világsajtót. A tizenkilenc éves amerikai Shannon Maureen Conleyt is tavasszal tartóztatta le az FBI, mikor arra készült, hogy Szíriában a külföldi terrorista szervezethez csatlakozzon. Ezen kívül legalább egy kanadai nő és két tizenéves szomáli származású norvég nő esete lett közismert. Ők valamennyien dzsihádista csoportokhoz csatlakoztak Szíriában.

Az okaik eltérőek, ahogy a családi hátterük, iskolázottságuk sem hasonlóak. Bár rendszerint a nyugati befogadó országokat teszik felelőssé a második generációs iszlám bevándorlók elszigetelődéséért és radikalizálódásáért, a lányok, nők esetében nincs általános minta arra, hogy kik a leginkább kitettek az  Iszlám Állam csábításának.

Ébredések

Franciaország Nyugat-Európa legnagyobb muszlim közösségének otthona, így különös aggodalomra ad okot a fiatalok kirajzása a háborús övezetekbe. Nem meglepő, hogy ez az ország eszmélt szinte elsők között. Sokként érte a közvéleményt, amikor a hatóságok letartóztattak két francia tinédzserlányt, akik a lyoni zsinagóga ellen terveztek öngyilkos bombamerényletet

Jelenleg csak a francia hatóságok a két lánnyal együtt mintegy 60 főt tartanak fogva terrorcselekményekben való bűnrészesség gyanújával.

Párizsban nemrég megszavazták az alsóházi képviselők, hogy a hatóságok fél évre bevonhassák azoknak a személyi igazolványát és az útlevélét, akikről joggal feltételezik, hogy terrorista tevékenységben való részvétel céljából akarna külföldre utazni. Azok, akik megsértik a rendelkezést, hazatértük után azonnal letartóztathatók, és három év szabadságvesztéssel, valamint 45 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók. David Cameron pedig arról beszélt pár napja, hogy a dzsihádistákkal való kapcsolattartással gyanúsítható brit állampolgároktól meg kellene tagadni az országba való visszatérés jogát, és szintén bevonnák az útleveleiket.

A francia hatóságok emellett további jogi eszközöket is bevetnének a leendő vagy volt dzsihádisták ellen. Más európai országokkal együtt azt tervezik, hogy letiltják a dzsihád ügyét propagáló internetes oldalakat. Európa legtöbb országának komoly fejtörést okoz a fiatalok radikalizálódása. Megoldási javaslatként bukkant fel a felbujtás szigorú büntetése, az Iszlám Állam jelképeinek betiltása, vagy épp a dzsihádista fegyveres összecsapásokban résztvevők állampolgárságának megvonása.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata a világ összes országát arra kötelezi, hogy „fojtsa el” a külföldi harcosok toborzását és konfliktuszónákba való utazását, és nyilvánítsa súlyos bűncselekménynek, ha valaki fegyveres csoportokhoz csatlakozás miatt utazik külföldre.

A nyugati országok lépéskényszerben vannak.

Míg a döntéshozók megakadályozni próbálják a radikalizálódást, addig a propagandagépezet által beszippantott emberek, köztük fekete özvegyek, kalandvágyó nyugati nők, jobb sorsról álmodó fiatalok jelentkeznek a radikális iszlamista szervezetbe.

A hétköznapi valóságban azonban - a brutális valóságra rádöbbenő és menekülni vágyó, de nem tudó férfiakhoz hasonlóan - a nők sem feltétlenül azok a büszke hősnők, akik alig várják, hogy feláldozzák életüket és méhük gyümölcsét a nemzetért, hanem zömmel áldozatok.

Az ország női lakosságához hasonlóan áldozatai a folyamatos bántalmazásnak, bebörtönzésnek, kínzásnak, nemi erőszaknak és brutális gyilkosságoknak. A dzsihádista "harcos" nők többsége nem a hatásosan terjesztett propaganda lefestette rettenthetetlen katona. Ezek a nők kizsákmányolt és elnyomott emberek, aki távol az otthonuktól szembesülnek a háború valóságával, a számukra addig elképzelhetetlen káosszal, nyomorral és éhezéssel, a hazatérésre pedig gyakorlatilag semmi esélyük.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?