Szexik vagy némák. Nők a filmvásznon.

gif_790x362_ec4c17

Bár úgy tűnik, egyre több film megy át az úgynevezett Bechdel-teszten, mégis a mozikban vetített filmek kevesebb, mint egynegyedében van női főszereplő, és a szöveges szerepet kapó színészek alig harmada nő - állítja az Oscar-díjas színésznő, Geena Davis alapítványának friss jelentése, amely a világszerte 2010 és 2013 között bemutatott filmeket vizsgálta.

Az Éhezők viadalának Katnisse, Lucy, a rajzfilmszereplő Elsa és Anna, vagy épp a mesehős Demóna a többi női karakterrel együtt hiába teljesítenek jól a kritikusok szerint és a mozipénztárakban is, a női főszereplős filmek még mindig csak elenyésző kisebbségét adják a filmfelhozatalnak. Igaz, a kamera mögött sem a nőknek áll a zászló: a rendezők 92 százaléka férfi. A helyzet a tévés produkcióknál sem volt sokkal jobb, ott 14 százalék a nők aránya a direktori székekben.

A nők azért persze megjelennek a vásznon, csak éppen a fő szerepük az, hogy fiatalok és szexik legyenek. Gyakran pucéran, vagy félmeztelenül mutatja őket a kamera, és csak kevés filmben számít a női  szereplők foglalkozása. Orvos, ügyvéd, vagy vezető pozícióban lévő női karakter pedig százból alig csak tucatnyi akad.

Pedig a kimutatások szerint az erős női karakterekben jó pénz van. Talán előbb-utóbb a filmstúdiók is rájönnek, hogy a minden mozilátogatót kiszolgálni jobban megéri, mint csak azok felét. 

Via

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?