A világ legkeresettebb nője

Az MIT-ról az FBI körözési listájára

Egy női arc a múltból. Ez a titokzatos nő valamiért kell a világuralomra törő ISIS-nek. Olyannyira, hogy alkut ajánlottak, és többek között az ő szabadon bocsátását kérték a később lefejezett amerikai újságíróért, James Foleyért cserébe. Ő Áfia Sziddiki. 

Azt, hogy valójában ki ez az nő, talán senki sem tudja. Az arca jelkép lett, a szülőhazájában nemzeti hősként tisztelik, és világszerte az amerikai elnyomás és az embertelen kínzásokat elszenvedő, terrorizmussal hamisan megvádolt muszlimok jelképévé vált. A kegyetlenségéről híres Iszlám Államnak (IS) szüksége van rá. James Foley szüleinek küldött utolsó levelében övé a fogolycserére ajánlottak közül a legismertebb név.

Íme a története.

Amerikában tanult, végül az ország egyik leghírhedtebb ellensége lett 

Áfia Sziddiki a világ talán egyik legtitokzatosabb nője. Pakisztánban született, a jó nevű amerikai egyetemen, az MIT-n tanult. Tudós, idegkutató. Testvéreihez hasonlóan őt is jómódú és tanult szülei küldték egyetemre az Egyesült Államokba.

A kilencvenes évek legelején az egyetem mellett a lány iszlám jótékonysági szervezeteknek dolgozott.  Az Afganisztánban, Boszniában és Csecsenföldön zajló háborúk iszlám áldozatainak szenvedéseire igyekeztek felhívni a közvélemény figyelmét. Sziddki lediplomázott, majd szülei kiválasztották neki a megfelelő férjet, egy szintén Amerikában tanuló férfit. Összeházasodtak, és hamarosan megszületett az első gyermekük.

Mint később kiderült, az alapítványok, amelyeknek a nő dolgozott, összefüggésbe hozhatók - az Al-Kaidához köthető, az 1998-ban kelet-afrikai amerikai nagykövetségek ellen bombamerényleteket szervező és emiatt az USA-ban betiltott - szervezetekkel.

A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadások után a házaspár hamar az FBI látókörébe került. Kihallgatták őket, mert tízezer dollárért éjjellátó szemüvegeket, golyóálló öltözéket, harcászati könyveket és egyéb szokatlan dolgokat vásároltak.

A pár ezután nem sokáig maradt az Államokban. Sziddikinek rögeszméjévé vált, hogy az amerikaiak keresztény hitre fogják téríteni a gyermekeit. Visszaköltöztek Pakisztánba, majd ott nem sokkal a harmadik gyerekük születése előtt elváltak.

2002 karácsonyán aztán Sziddiki egyedül tért vissza az Egyesült Államokba, gyerekeit édesanyjára bízva. Állítólag azért utazott vissza, hogy kutatói állást szerezzen, de valami mást (is) csinált: álnéven egy magas rangú Al-Kaida tisztviselőnek bérelt postafiókot, aki benzinkutak felrobbantását tervezte Baltimore környékén.

Beházasodott az Al-Kaidába

Hat hónappal a válása után Áfia Sziddiki Pakisztánban újra férjhez ment. Új párja a hírhedt terrorista klán tagja, a 9/11 egyik kiötlője, Halid Sejk Mohamed unokaöccse volt. Az FBI körözni kezdte a nőt, ám ő a három gyerekével együtt 2003 elején eltűnt. Hogy került újra az FBI látókörébe? Logikusnak tűnik, hogy Áfia nevét második férje nagybátyja említette meg kihallgatóinak, miután a férfit az amerikai hatóságok elfogták és megkínozták.

Azt, hogy ezután mi történhetett, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy 2004 májusában az amerikai főügyész már az Al-Kaida hét legkeresettebb terroristája közé sorolta Sziddikit. Az amerikaiak azt gyanították, a nő neurológiai szaktudását Oszama bin Láden szolgálatában kész Amerika ellen fordítani. Négy évvel később Áfia a kezükre került. A nőt az afgán fővárostól nem messze fogta el a helyi rendőrség, mert úgy vélték, öngyilkos merényletre készül. Sziddiki a beszámolók szerint kihallgatása közben fegyverrel támadott az FBI és az amerikai hadsereg jelenlevő embereire, így azok hasba lőtték a burkát viselő asszonyt. Az "al-kaidás mamát" az orvosok megmentették, kalandos életútja pedig a New York Post címlapsztorija lett.

A "hiányzó öt év"

A nő családtagjai és támogatói eközben egészen más történetről beszélnek. Nem is egyről.

Áfia egyik nővére, Fowzia a pakisztáni Karacsiban él. A Harvardon tanult, húgához hasonlóan ő is neurológus. Orvosként praktizált Baltimore-ban, és az egyik legjobb egyetemen tanított az Egyesült Államokban mielőtt hazaköltözött. Pár éve a Guardian őt meglátogató újságírójának azt mondta, meggyőződése, hogy Sziddikit a foglyokkal való kegyetlen bánásmódról elhíresült bagrami börtönben tartották fogva az amerikaiak Afganisztánban, és rettenetes kínzásokat kellett kiállnia. Az újságíró faggatózására kibökte: a nála lévő fiú testvére legidősebb gyermeke, Ahmed, akit anyjával fogtak el Afganisztánban. A fiút "a hálózat" azzal feltétellel adta vissza a családnak, hogy nem nyilatkozik arról, mi történt vele abban a bizonyos öt évben.

Az újságíró annak idején felkereste Áfia első férjét is. A férfi szerint az asszony bár Iránban bujkált, de sosem volt Bagramban. Ő úgy tudja, a nő végig a pakisztáni titkosszolgálat szoros felügyelete alatt élt a gyerekeivel együtt, és állította, ő maga is látta a nőt Karacsiban. A férfi elmesélése alapján a volt feleségében az egyetemi évek radikalizmusa alakult végül dzsihádista rögeszmévé, és hiába tűnt jónak az elrendezett házasság, azért váltak el, mert ezt a szakadékot nem tudták áthidalni.

Van egy harmadik történet is, Sziddiki nagybátyjáé. Ő azt mondja, Áfia talpig lefátyolozva felkereste őt miközben bujkált. Szerinte a nő azt állította, a pakisztáni titkosszolgálat és amerikaiak egyaránt fogva tartották és megkínozták, azonban nem tudta hol, mert többször is átszállították egyik börtönből a másikba. Állítólag azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy segít felgöngyölíteni az Al-Kaida hálózatát Pakisztánban. A nagybácsi története szerint az arcát megmutatni nem akaró nő félt, és mihamarabb Afganisztánba akart jutni, hogy a tálibok között biztonságban legyen. Nagybátyja állítja, a nő könyörgött, hogy csempéssze át a határon, majd harmadnapra eltűnt. Áfia gyerekeiről a férfi semmit sem hallott, nem tudta, mi lett velük, hol vannak. Az Áfia nővérénél élő fiú szerinte nem is Áfia három gyerekének egyike, csak egy afgán árva.

Forgatókönyvből tehát nincs hiány. "Bagram szürke hölgyéről" több könnyfakasztó cikk is megjelent a sajtóban, az amerikaiak kegyetlenkedéseit részletezve. Az amerikai hatóságok határozottan tagadják, hogy a szóban forgó időszakban foga tartották volna a nőt.

Valószínűleg soha nem fog kiderülni, elfogták és megkínozták-e Sziddikit az öt év alatt, vagy hogy mi lett a gyerekeivel, akik közül a legkisebb pár hónapos csecsemő volt, amikor nyoma veszett.

Az ártatlansága mellett végig kitartó nő ügyvédei szerint a per idején súlyos mentális zavaroktól szenvedett. A tárgyalásokat például többször el kellett halasztani, mert a vádlottat szörnyű látomások kísértették, nem volt olyan állapotban, hogy vallomást tegyen. A kórházba szállított Sziddiki megtagadta az együttműködést az orvosokkal. A kirendelt szakértők végül azt állapították meg, a nő csak eljátssza, hogy megháborodott, valójában okos és manipulatív. Ha van is problémája, attól még bíróság elé állítható.

Az ítélet

Áfia Sziddikit 2009-ben amerikai katonák megtámadása miatt 86 év börtönbüntetésre ítélték.

A nála talált feljegyzések szerint amerikaiak elleni tömeggyilkosságokra és a Szabadság-szobor felrobbantására is készült.  Utóbbi tervek miatt azonban nem emeltek vádat ellene, ahogy a kézitáskájában magával vitt, állítólag radioaktív anyagokat tartalmazó és vegyi fegyverek készítéséhez is felhasználható folyadékokkal teli üvegek kapcsán sem.

Az ítélet hatására Pakisztán-szerte tüntetések szerveződtek. A nő nemzeti hős lett. Szabadon bocsátását, fogolycsere egyezmények révén a hazajuttatását az ország vezetői korábban többször is kezdeményezték az amerikai illetékeseknél. Áfia nővére, Fowzia gyakran nyilatkozik a sajtónak, testvére szabadon bocsátását követelve. A Fehér Házhoz benyújtott petíció aláíróinak száma idén augusztusra, a Foley-levél elküldésének idején érte el a 110 ezret.

Hogy kicsoda Áfia Sziddiki, és miért olyan fontos a kiadatása az Iszlám Állam terroristáinak? Mindenki döntse el maga.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.