Elrabolt iskoláslányokat adtak el feleségnek

Tizenkét dollár. Megvan az kétezer-hatszáz magyar forint is. Ennyi egy gimnazista ára. Lehet vinni feleségnek. Eladó. Nigériában a Boko Haram nevű terrorista csoport két héttel ezelőtt 234 iskolás lányt rabolt el. Április 14-én éjszaka több tucat fegyveres rohamozta meg az észak-nigériai Chibok település bentlakásos állami iskoláját, és több száz lányt elrabolva eltűntek az éjszakában. A kormányzat tehetetlen, az országban szinte mindennaposak a terrorcselekmények.

A nigériai hadsereg először csupán 129, 16-17 év közötti iskoláslány elrablásáról beszélt, és azt állították, a lányok közül nyolc híján mindenki visszanyerte szabadságát. A valóság ezzel szemben az, hogy a terroristák 234, 12-18 év közötti lányt hurcoltak el, és a többségük máig nem került meg. Később a joggal felháborodott közvélemény félreinformálását a hatóságok biztonsági okokkal próbálták magyarázni.

A szülők csalódtak a zavaros és tehetetlenséget sugalló kormányzati reakciókban. Apák, nagybácsik, unokatestvérek, és más férfirokonok járták fegyvertelenül, lovon, motorkerékpáron a környező erdőket a hatóságok helyett a felfegyverzett terroristákat és az elhurcolt lányokat keresve. Többen látták is a terroristák táborát, ám a rendőrség nem volt hajlandó kíséretet biztosítani számukra, az állig felfegyverzett iszlám milicistákkal pedig enélkül esélyük sem lett volna szembeszállni.

Az iskolaigazgató beszámolója szerint negyvenhárom lány meg tudott szökni fogvatartóiktól, azonban a kétségbeesett rokonok a kameruni határ mentén élő civilektől úgy értesültek, hogy a fogva tartott lányokat elrablóik tömeges esküvőkön csádi és kameruni iszlám milicistáknak adták el feleségnek. Fejenként 12 dollárnak megfelelő összegért. Az események miatt óriási az elégedetlenség és a düh az északkeleti tartományban. Az egyik városi elöljáró egyenesen "középkori rabszolgaságnak" minősítette a történteket a BBC riporterének.

A lányok hozzátartozói szerdán és csütörtökön is több száz fős tiltakozó felvonulást szerveztek a nigériai törvényhozás épülete elé, és közösségi média kampányt is indítottak a napokban a közösségi médiában #BringBackOurGirls (hozzátok vissza a lányainkat) hashtag alatt, hogy bárki információkkal segíthesse a lányok keresését.

Terroristák szorításában

A Boko Haram egy nyugati oktatási rendszert elítélő terrorista csoport (maga név nyers fordításban azt jelenti: "a nyugati oktatás bűn"), amely különösen a lányok oktatását ellenzi, mert a saríára, az iszlám vallási jogra hivatkozva azt vallják, a lányok, asszonyok helye otthon van, és kizárólag a háztartási és gyermeknevelési feladatokat láthatnak el. Korábban is támadtak már meg iskolákat, azonban korábban soha nem bántottak lányokat.

Az egyik illetékes szerint most "kényes a helyzet". Az államelnök Jonathan Goodluck úgy nyilatkozott, hogy a terroristáknak beépített embereik vannak a kormányhivatalokban. Ez elég valószínűnek tűnik, tekintve hogy a jelek szerint az emberrablók két hétig nyugodtan táborozhattak, sőt, a szemtanúk szerint nyitott teherautókon szállíthatták a foglyokat anélkül, hogy a hadsereg (amely azt állítja, hogy szorgalmasan dolgozik az ügyön) bármit is tett volna a lányok kiszabadítása érdekében. A nigériai törvényhozás szenátorai is elégedetlenek a hadsereg teljesítményével, és ennek hangot is adtak. Egyikük, Ali Ndume azt mondta, kerül amibe kerül, ki kell szabadítani a lányokat, még ha külföldi segítség is kell ehhez. Mint mondta, bebizonyosodott, hogy a nigériai hadsereg képtelen megmenteni a fiatalokat.

Mindennaposak a terrorcselekmények

Nigériában egyébként is rettenetes állapotok uralkodnak. Csak az év első négy hónapjában legalább 1500 ember veszített életét a muzulmánok és keresztények közötti erőszakos cselekményekben, a múlt hét pénteki összecsapásokban több mint negyvenen haltak meg, a hónap közepi fővárosi pokolgépes merényletben pedig 75 ember vesztette életét. Az ENSZ áprilisi adatai szerint a terrorfenyegetés elől ötvenezren menekültek át a szomszédos Nigerbe. A Boko Haram az amerikai kormányzat szerint az Al-Kaida után a a világ második legveszélyesebb terrorszervezete. Az Amnesty International becslése szerint az elmúlt négy évben a terrorszervezet harcosai legalább 2300 embert öltek meg.

A Guardian információi szerint a volt brit kormányfő, jelenleg az ENSZ lányok oktatásáért felelős speciális tanácsadójaként dolgozó Gordon Brown még a héten Nigériába utazik, hogy személyesen támogassa az oktatásügy érdekében dolgozókat és adományokat gyűjtsön. Mint mondta "nem tudjuk megállítani a terrorizmus egy éjszaka alatt, de megbizonyosodhatunk arról, hogy az elkövetők tudatában vannak annak, hogy iskolás gyerekek megölése és elrablása förtelmes bűnök, amelyeket a nemzetközi hatóságok bizonyosan meg fognak torolni".

Az amerikai kormányzat is tevékeny szerepet akar vállalni a helyzet törvényes rendezésében, egyelőre a nigériai kormánnyal "szoros együttműködésben" - nyilatkozta az NBC News-nak az illetékes amerikai kotmánytisztviselő.

Nigéria a barátunk

Nigéria és Magyarország egyébként jó viszonyt ápolnak egymással. Jonathan Goodluck nigériai elnöknek arra is volt ideje az emberrablást követő napokban, hogy gratuláljon a magyar miniszterelnök újraválasztásához. Levelében azt írta: Orbán Viktor újraválasztása bizonyíték a magyar kormány gazdaság- és társadalompolitikájának elsöprő támogatására.

Szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot azokkal a gyorsan fejlődő régiókkal, amelyek korábban nem voltak a magyar külpolitika és külgazdaság-politika homlokterében – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár, hogy a keleti nyitás részeként miért nyitottunk újra magyar nagykövetséget az országban. Az államtitkár úgy véli, Magyarországnak elemi érdeke, hogy a világ leggyorsabban fejlődő régióival szoros kapcsolatot építsen fel, az pedig vitathatatlan, hogy Afrika viharos gyorsasággal fejlődik, aminek a csaknem 170 millió lakosú Nigéria az egyik éllovasa. (Nincs nehéz dolguk, hiszen mióta az ország unortodox módon máshogyan számolja a GDP-t egy nap alatt a duplájára nőtt az ország gazdasági teljesítménye.) A magyarázat egyszerű: "Nigéria az elkövetkező öt évben meg akarja ötszörözni a cseppfolyósított gáz kitermelését és exportját, és érdeklődést mutat arra, hogy magyar–nigériai vegyes vállalatok jöjjenek létre e források kiaknázása területén" – mondta.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

(A kép felirata: 234 lányt raboltak el Nigériában, néhányan megszöktek, a többieket még nem találták meg. Mit tesz a kormány a megmentésükért? Követeljük a lányaink szabadon engedését!Hozzátok vissza a lányainkat!)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?