Naponta két lányt csonkítanak meg Londonban

Női nemi szerv csonkítás. Drámai, brutális, visszafordíthattalan beavatkozás, mely a legjobb esetben is teljesen örömtelen nemi élethez vezet, rosszabb esetben élethossziglan tartó krónikus fájdalmat vagy akár halált is okozhat. Nyolcezer lányt csonkítanak meg naponta a világon - írtuk néhány hónappal ezelőtti posztunkban.

Azt hihetnétek, hogy ez a brutális szokás csak az afrikai és a közel-keleti országok elmaradottabb részein van még jelen, de majd lassan úgyis kihal ez is. Sajnos nem így van. Az Európai Unió területén is körülbelül félmillió megcsonkított nő él, és a csonkítások gyakorlatilag mindennaposak. Az igazságszolgáltatás azonban eddig nem foglalkozott ilyen ügyekkel. Néhány napja azonban Nagy-Britanniában - az ország történetében első ízben - vádat emeltek két ember ellen nők megcsonkítása miatt.

Nem vallási előírás, barbár szokás

A brit közegészségügyi szolgálat felmérése szerint az elmúlt öt évben csak Londonban több mint négyezer nő került megcsonkított nemi szervvel kórházba. Többségük bevándorló.


Magyarországon 170-350-re becsülik azoknak a nőknek a számát, akiken elvégezték ezt a szörnyű beavatkozást, amelyet semmilyen vallási parancs sem ír elő. A csonkolás egyetlen célja az, hogy a nők ne élvezhessék a szexet, és kizárólag a férjük tulajdonai legyenek. Sok család a már Európában született lányait is visszaküldi "vakációra" a család az óhazába, hogy megnyomorítsa. Sőt, elég valószínű, hogy nem kevés illegális műtétet valamelyik európai országban végeznek el. Így kelendőbbnek tartják ugyanis a lányokat. A csonkítást sokszor a lányok saját anyja kényszeríti ki.

A WHO besorolás szerinti első, legenyhébb fokozata a csikló hegyének lemetszését jelenti, a következő fokozat a csikló és a kis szeméremajkak teljes kivágása, míg a legbrutálisabb esetben miután mindent le- és kivágnak, összeöltik a nagyajkakat, és olykor még a hüvelybemenetet is szűkebbre varrják.

A művelet illegalitása miatt jellemzően nem kórházakban, sőt még csak nem is steril körülmények között végzik el ezeket a beavatkozásokat, nem meglepő hát a kórházi kezelést igénylő szövődmények magas száma. A látencia azonban ezzel együtt is minden bizonnyal igen magas.

29 év után először emelnek vádat

A brit közszolgálati média pár napja számolt be róla, hogy a hatóságok két férfit is megvádoltak azzal, hogy elősegítették a csonkolásokat, illetve orvosként női nemiszerv csonkoló műtéteket végeztek az ország területén. Habár Nagy-Britanniában 1985 óta tiltja törvény a nők megcsonkítását, mostanáig egyetlen vádemelés sem történt ilyen ügyben. A két férfi, Dr. Dhanuson Dharmasena és Hasan Mohamed április 15-én áll majd bíróság elé.

A gyanú szerint egy 2012. novemberében szült, megcsonkított nő nemi szervét varrhatta össze újra az orvos, akiről feltételezik azt is, hogy ő végezte az eredeti - bűncselekménynek számító - nemiszerv csonkolást is. Ha bebizonyosodik, hogy a megvádolt orvos ilyen műtétet, vagy műtéteket végzett, akár 14 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A brit belügyminiszter szerint mostantól a kormány nagyobb felelősséget vállal abban, hogy ezek a bűncselekmények lelepleződjenek, és arra biztatják az áldozatokat, hogy merjék vállalni a velük történteket. Csak Nagy-Britanniában 66 ezerre becsülik a megcsonkított nők számát, és a népegészségügyi szolgálat adatai alapján csak a fővárosban átlagosan naponta két lányt nyomorítanak meg örökre csonkolással.

Az ENSZ közgyűlése tavaly ítélte el először a beavatkozásokat és felvilágosítást valamint a lányok oktatásának útján szeretnék megtörni a rémes hagyományt. A potenciális európai áldozatok jelentős száma miatt az Európai Bizottság, civil szervezetek, és az egyik legolvasottabb brit lap, a Guardian is kampányt indított a nők megcsonkítása ellen az elmúlt évben.

A kép az Amnesty International vezette női nemi szerv csonkítás (FGM) elleni kampány szimbóluma.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?