Diszkriminatív a terhes nők repülési tilalma?

 

A legtöbb légitársaságnál orvosi igazolás bemutatásával is csak a terhesség 28-30. hetéig repülhetnek várandósok. Egészségügyi kockázatokra és a terhes nők biztonságára hivatkozva bizonyos idő után minden társaság korlátozza az utazást. Azonban egy új kutatás szerint könnyen lehet, hogy a légiközlekedési szabályok ok nélkül korlátozzák a várandós nők utazását. Mint mondják, a terhesség a nők életének természetes része, a légitársaságok gyakorlata pedig diszkriminatív, és feleslegesen korlátozza a nők mozgásszabadságát.

Kevés orvosi vagy tudományos bizonyíték igazolja, hogy szükség van hasonló szigorra. A nem veszélyeztetett terhesek esetében minimum a 37. hétig veszélytelennek tekinthető a repülés. A Canterbury Egyetem kutatói szerint a biztonsági aggályok sem igazolhatók, hiszen a terhesség nem jelent veszélyt a gépre. A várandós nőknek nem kell tartaniuk a repülőgép fedélzetén uralkodó túlnyomástól, sőt, amennyiben elég körültekintően felkészültek az utazásra (például kompressziós harisnyát viselnek, és/vagy rendszeresen átmozgatják tagjaikat), a hosszú repülések során fenyegető mélyvénás trombózis esélye sem sokkal nagyobb, mint bárki másnál.

A komplikációmentes terhességgel kapcsolatos fedélzeti egészségügyi problémák esélye ráadásul kifejezetten alacsony a kutatók szerint más egészségügyi problémákhoz, mint például a szív-, és vérnyomásproblémákhoz, vagy epilepsziás rohamokhoz képest. Mégis, az utasok közül kizárólag a várandós nőktől kérnek orvosi igazolást felszállás előtt, holott egy idős, vagy valamely egészségügyi kockázati csoportba tartozó ember nagyobb valószínűséggel kaphat például szívinfarktust a fedélzeten, minthogy egy nő szülése meginduljon, pláne a kitolási szakig érjen. (Igaz, mind koraszülésre, mind nem terhes utasok rosszullétére volt már példa a légiközlekedésben.)

Egyre enyhébb a várandósokat megkülönböztető szabályozás

A várandósok repülésének korlátozása világszerte elterjedt a polgári repülésben és a katonai repülésben egyaránt. Habár a katonai gépeken nagyobb terhelés éri a pilótát, akik nem is kényelmesen, utasként repülve, hanem székükbe kényszerítve, speciális ruházatban, szűk pilótafülkében utaznak - a szabályokat ott is folyamatosan felülvizsgálják.

A szabályokon így katonanők esetében, a hadseregnél is lazítanak. Izraelben például már az eddig az első trimeszter után nem sokkal földre kényszerített várandós vadászpilóták is felszállhatnak egészen terhességük huszonötödik hetéig, igaz a vadászgépeken csak négy óránál rövidebb utakra, másik pilóta oldalán, és 2500 méter alatt szárnyalhatnak. Vadászpilóta nem lehet egészségügyi problémákkal küzdő személy. A megengedőbb szabály arra utal, az izraeli hadsereg – vagyonokért kiképzett és igen értékes – pilótáinak terhességét is annak tekinti, ami: természetes állapotnak.

Ti mit gondotok, ha változnának a hivatalos ajánlások és zavartalan terhesség esetén nem lenne repülési tilalom a 30. csak a 37. hét után, ti repülnétek ebben az időszakban?

Kép: a brit népegészségügyi szolgálat várandósoknak összeállított utazási javaslatainak oldaláról

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?