Nők a szíríai polgárháborúban: hősök vagy áldozatok?

Az arab tavasz esélyt adott a szíriai nőknek is, hogy áttörjék az elnyomás évszázados falait és kiálljanak jogaikért. Mi maradt a vágyakból, a szép reményekből?

A forradalom kezdetén, a csendes tiltakozások alatt még nem volt feltűnően sok nő a tüntetéseken. Amikor aztán a tüntetések erőszakossá váltak, a nők ki voltak szolgáltatva a letartóztatásoknak, kínzásnak és a veszélyben volt az életük, így ezért mertek kevesen kimerészkedni. A polgárháborúvá alakult tiltakozások során a nők többnyire távol maradtak az utcáktól, és a női vezetők otthonról, a közösségi média segítségével közdenek tovább azért, hogy igazságos és demokratikus rendszer jöjjön létre Szíriában, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat, a nők jogait is beleértve. Céljaiktól ma nem is állhatnának távolabb.

Miféle szabadság ez? Fekete özvegyek és szexuális tárgyak

Lefátyolozott nő érkezik egy észak-szír ellenőrzőponthoz. A vallási tilalmak miatt nem motozzák meg. Pár pillanat és a nő tüzet fog nyitni. A hasonló esetek elkerülése érdekében Észak-Szíriában első alkalommal kezdtek női harcosokat toborozni. Feladatuk az útlezárásoknál az asszonyok ellenőrzése. Százával harcolnak ezen kívül nők Szabad Szír Hadsereg női zászlóaljában, a kormánypárti erők és a szélsőségesek kötelékében is.

A kurd milícia mérsékelt iszlamista jellege miatt a kurdok egyedüliként integrálták a nőket a hadseregükbe, ahol teljes katonai képzést adtak nekik. A szír dzsihádista katonai szervezetek ugyan tárt karokkal várják a nőket, de nem éppen megbecsült harcostársaknak, hanem többnyire szexuálisan bántalmazható, kihasználható kísérőknek. A szakértő szerint legeslegjobb esetben is csak egy-egy vezető felesége lehet az a nő, aki ezt az utat választja, mégis vannak jelentkezők.

A dzsihádista toborzási hálózat – mely érdekes módon Tunéziában a legerősebb - valószínűleg kapcsolódik a "fekete özvegy" jelenség néven ismert bosszúálláshoz. Szívesen csatlakoznak a dzsihádistákhoz olyan nők, akiknek a férjét az orosz hadsereg Csecsenföldön, vagy az amerikai hadsereg Afganisztánban ölte meg. A legújabb hírek szerint az al-Kaida új központja is épp Szíriában lesz, és bizony nőket is toboroznak, sőt, tagjaik között nem egy nyugati nőt is találni, akik a terrorszervezet tagjaihoz mennek feleségül.

Büszke hősnők?

Az al-Kaida női harcosokból álló különítményei általában 18-25 év közötti lányokból állnak. A fiatal nők havi kétszáz dollárnak megfelelő pénzért azon dolgoznak, hogy leleplezhessék a szélsőséges iszlamista Iraki Iszlám Állam (ISIS) ellenőrzése alatt álló területeken a motozást elkerülni próbáló női ruhába bújtatott kormányellenes vagy egyéb fegyvereseket.

Fekete özvegyek, kalandvágyó nyugati nők, jobb sorsról álmodó fiatalok jelentkeznek a szervezetbe.

A hétköznapi valóságban azonban a szír nők nem feltétlenül azok a büszke hősnők, akik alig várják, hogy feláldozzák életüket és méhük gyümölcsét a nemzetért, hanem zömmel áldozatok. Az ország női lakossága áldozata a folyamatos bántalmazásnak, bebörtönzésnek, kínzásnak, nemi erőszaknak és brutális gyilkosságoknak. A szíriai nők többsége nem a felvételeken látható rettenthetetlen katona, hanem továbbra is kizsákmányolt és elnyomott emberként él, távol az otthonától a közel hatmillió menekült egyikeként, miközben az országban káosz, nyomor és éhezés uralkodik.

Rettenetes állapotok között él hatmillió ember

Szíriában a nők elleni nemi erőszak ma is része a háborús eszköztárnak, elborzasztó hírek jelentek meg a világsajtóban arról, hogy miként használták a kormányerők meztelenre vetkőztetett szír nőket élő pajzsként. A szíriai nők élete – ahogy arról korábban hosszasan írtunk - a menekülttáborokban is rettenetes. Gazdasági és mentális állapotuk, az ellátás hiányosságai és a tábori személyzet visszaélései miatt sok lány és asszony prostitúcióra kényszerül, virágzik az emberkereskedelem. Az óriási méretű táborokban mindennapos a nemi erőszak és a bántalmazás, a rendfenntartás gyakorlatilag nem megoldható. Az ENSZ nemrégiben újabb segélyprogramot indított csak azért, hogy a milliónyi nőt el tudja látni a legalapvetőbb higiéniai és fogamzásgátlási eszközökkel, miközben igyekeznek számukra elfogadható színvonalú nőgyógyászati, szülészeti és rendészeti ellátást biztosítani. (Ehhez egyébként Magyarország is hozzájárult: százezer eurót adott a humanitárius programra.)

A nők élete összehasonlíthatatlanul jobb volt békeidőben a világi rendszerben még Asszad elnyomása alatt is, mint az al-Kaida egységek, a szabad szíriai hadsereg közötti összecsapások közepette: a törvényhozásban 12 százalék volt a nők aránya, és az oktatásban való részvételüket sem korlátozták.

A szíriai nők és gyermekek a háború áldozatai.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?