A csoki mindent megmagyaráz!

Ismeritek a kézműves csokikat? Száz és százféle ízük lehet attól függően miből és mennyit teszünk bele. Így van ez valahogy a feminizmussal is. Mindenki maga állíthatja össze, mivel tud azonosulni, csak a kiindulási pont közös. Mindannyian a nők javát szeretnék szolgálni, a nők helyzetén kívánnak változtatni és női szemszögből, nőközpontúan vizsgálják a világ történéseit. Ha sokmindenben nem is, de abban egyetértenek, hogy ahogy most van, az sokaknak nem jó. Az egyéneknek sem, de a szűkebb vagy tágabb közösségeknek sem.

A feminizmust és a feministákat rengeteg ellenérzés és idegenkedés veszi körbe Magyarországon. Szerintünk leginkább azért, mert a feminista szó a köztudatban egyet jelent a radikális feminizmussal, amiről egyébként szintén nem túl alaposak az átlagmagyar ismeretei. A sztereotip feminista nem "a feminista", hanem egyfajta feminista. Ennél fogva aztán olyan sem létezik, hogy "a feminista propaganda", vagy "feminista tévhit", mert a feminizmus nem egy egységes nézetrendszer, vagy ideológia.

Kik azok a feministák és mit akarnak?

A blogunk lassan egy éves. Aki régebb óta követi, láthatja, hogy minket elsősorban a nőket sújtó sztereotípiák, a hétköznapi szexizmus zavar. Rengeteg az olyan csak nőkkel szemben támasztott elvárás, amelyeknek sokan nem tudnak és nem is akarnak megfelelni. Azt gondoljuk, hogy a skatulyák nem teszik boldogabbá az embereket, a férfiakat sem. Szerintünk nyilvánvaló, hogy a nemi sztereotípiák és a szexizmus ellen a férfiak és a nők is sokat tehetnének.

Ahogyan nincsenek "a férfiakra", vagy "a nőkre" vonatkoztatott általános igazságok, úgy "a feminista" sem létezik. Való igaz, nagyjából lehet valamifélre besorolást alkotni, ha nem is egykönnyen. Feminizmusból még Magyarországon is nagyon sokféle van. A baloldali és radikális szervezetek mellett (bár kevésbé hallani róluk itthon) vannak konzervatív, liberális, sőt még vallásos feminista kezdeményezések is. Itthon is sokfélék a feministák, és nemcsak a világképük vagy a világnézetük különböző, a céljaik is szerteágazóak. Az elméleti kérdésekkel foglalkozók mellett vannak olyanok, akik a nők munkaerőpiaci helyzetén javítanak, vannak a különböző okokból hátrányos helyzetű, bántalmazott nőket segítő kezdeményezések, vannak keresztény feministák, működnek a különböző kisebbségekhez tartozó nők érdekeit képviselő csoportok, vannak olyanok, akik abban segítenék a nőket, hogy a hagyományos szerepeikben kiteljesehessenek, de a szüléssel kapcsolatos női jogokért küzdő aktivisták és mozgalmak is idetartoznak szerintünk.

Ők mind a nőkért dolgoznak, bár nem mind vállalja be a feminista címkét. Így már érthető, hogy miért nem egyenlő a magyarországi feminizmus sem a Femennel, sem Pussy Riottal, vagy akár az amerikai szélsőséges és férfiak nélküli világra vágyó aktivistákkal? "A feminizmus" nem követeli, hogy a férfiak eztán mind csak ülve pisiljenek. A nőknek sem kell állva. Nem gondoljuk, hogy a nő olyan férfi nélkül, mint a hal bicikli nélkül. Nem tudunk és nem is akarunk tehát vitatkozni azokkal, akik "a feministáknak" tulajdonítanak valamilyen érvelést, mert egyáltalán nem biztos, hogy mi azt a magunkénak érezzük.

A rengeteg feminista nézet közül sem könnyű választani, hogy hová sorolná be magát az ember. Talán nem is kell. A hazai köznyelvben "a feminista" kifejezést ma (még) a Magyarországon egyébként csak nagyon kevesek által támogatatt radikális nézetekkel azonosítják. Sokan pont ezért utasítják el a feminista címkét, mert nem érzik magukra igaznak. Az ország egyik legismertebb színésznője nyilatkozta a napokban, hogy ő aztán nem feminista, mert ő szereti a férfiakat. Ezzel sajnos nemcsak azt tette nyilvánvalóvá, hogy fogalma sincsen, miről beszél, de teljesen feleslegesen kényszeríti magyarázkodásra azokat, akik szintén szeretik, becsülik a férfiakat, ám emellett abban is hisznek, neme miatt nem szabadna, hogy bárki, bárhol hátrányt szenvedjen. Se férfi, se nő.

Kiállni az egyik nem jogai, egyenlőséghez való joga, döntés, választás szabadsága mellett azonban nem jelenti, hogy másik nem ellen kellene kiállni. Nem is szoktunk. Azokkal vannak leginkább vitáink, akik (nemüktől függetlenül) szexista nézeteket vallanak, vagy korlátoznák a nők szabadságát, lehetőségeit és mozgásterét az életük bármely területén. Ez is feminizmus. A miénk. És a tiétek, akik egyet tudtok ezzel érteni.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?