Ügyvédek fátyol mögött

Az októberi autóvezető nap után nemrég újra a szaúdi nőkre figyelt a világ. Az országban néhány nő bátorságának (és az őket támogató férfiaknak), illetve a kormányzat elkötelezettségének köszönhetően bár lassan, de halad a nők egyenjogúvá válásának ügye. Tavaly augusztusban a kormány bűncselekménnyé nyilvánította a családon belüli erőszakot, és ősszel ügyvédi szakvizsgát tehettek az első nők.

Szaúd-Arábiában a vallási előírások nyugati szemmel nézve meglehetősen szűkre szabják a nők mozgásterét és lehetőségeit: a szaúdi nők nyilvánosan csak teljesen lefátyolozva jelenhetnek meg, ahhoz is férfi kísérőre van szükségük, hogy kilépjenek az otthonuk ajtaján. Döntéseiket férfi gyámjuk hagyja jóvá, és hogy nem vezetethetnek autót. A világsajtóban hír lett az is, hogy tavaly sportolási céllal engedélyezték számukra, hogy biciklire üljenek a közparkokban.

Arról talán már kevesebben hallottatok, hogy Szaúd-Arábiában a felsőoktatásban tanuló fiatalok között 58 százalék a nők aránya. Igaz, a vallási előírások miatt munkát vállalni csak nagyon kevesen tudnak miután végeztek. (A dolgozó nők 78 százaléka tanárként dolgozik). Ez meglehetős pazarlásnak tűnik egy olyan országban, amely a kiadásainak negyedét(!) fordítja oktatásra.

Női jogvédő irodát alaptítottak az első szaúdi ügyvédnők

Az ország vezetése bár elkötelezett a változások mellett, de igen kis lépésekkel haladnak előre. Az egyik ilyen kis lépés az, hogy néhány hónappal ezelőtt megnyitották a nők számára az ügyvédi pályát. Az első ügyvédnő októberben végzett: Bayan Mahmoud Al Zahran, aki már évek óta jogtanácsosként dolgozott, elsősorban családjogi és büntetőügyekkel foglalkozott. Oklevele kézhezvétele után két hónappal máris pályát módosított: három társával női jogvédő ügyvédi irodát alapított az ország második legnagyobb városában, Dzsiddában.

Az ügyvédnő az Arab News hírportálnak elmondta, hogy az ügyvédi iroda nemcsak jogi tanácsadást végez majd, hanem harcolni akarnak a nők jogaiért azzal, hogy bíróság elé viszik azokat az ügyeket, amelyekben a férfi ügyvédeknek sokszor nehezükre esik megérteni, mi lehet a női felperes problémája. Az ügyvédnő azt is hozzátette, nem csak női ügyfelek képviseletét vállalják.

Al Zahran azt reméli, női ügyvédi irodája megváltoztatja majd a bírósági ügyeket és a nőkről való közbeszédet Szaúd-Arábiában, és hozzátette: nagyon bizakodó és mindenkinek köszöni a támogatást ami ahhoz vezetett, hogy ezt a történelmi lépést megtehette. A jogásznő a jogrendszer és igazságügy kapcsán nagyon biztató lépésnek nevezte, hogy már négy ügyvédnő praktizál, és azt reméli, egyre többen lesznek majd.

A szaúdi igazságügyi minisztérium eredeti terve az volt, hogy nők csak családjogi kérdésekben vállalhatnak jogi képviseletet, azonban végül úgy döntöttek, nem korlátozzák az ügyvédnők jogosítványait. A bíróság előtt azonban a női ügyvédekre speciális szabályok vonatkoznak majd, hiszen a hidzsáb viseletét ekkor is előírja számukra a törvény.

Forrás: 1, 2, 3, kép

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?