A női politikus ha nem ronda, akkor buta

 

Azt már tudjuk, hogy a tavaszi országgyűlési választáson a kormánypártok mindössze 6 nőt indítanak a 106 egyéni választókerületben, és hogy az MSZP és az Együtt 2014-PM választási szövetség eddig bemutatott 45 egyéni jelöltje közül 10 nő. Az LMP ahogy legutóbb, most is kvótákat alkalmaz: jelöltjeik harmada nő lesz. Az országos listák befutó helyeiről csak a baloldali választási szövetség nyilatkozott, az ő (egyelőre nem végleges) listájukon tartják magukat az MSZP alapszabályában rögzített húszszázalékos női kvótához.

A férfiak általában jobb esélyekkel indulnak az egyéni választókerületi mandátumokért folyó küzdelemben. Hogy miért? Mert a politikusnőknek extra kihívásokkal kell szembenézniük, pusztán azért, mert nők. Példát is találtunk mindre a jelenlegi parlamenti ciklusból. 2014-ben három választás is lesz: országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati képviselőket, illetve polgármestereket választunk.

A női jelöltek tehát valószínűleg az alábbiakra számíthatnak. Hölgyek, lehet felkötni az alsóneműt.

1. A csinos nőt szexuális tárgyként állítják be

Idén Baján pillanthattunk bele először, milyen nehéz képviselőjelöltnek lenni az ember lányának. Teket Melindáról nővérruhában, illetve dekoltázsát láttató pozícióban készült képeket felhasználva sugallták, hogy nőies megjelenését kihasználva indult a jelöltségért. Ne szépítsük: lekurvázták. „Már a város felett is meghúzták Melindát″ - szólt az egyik remekbeszabott szlogen. A szexista bunkóság terjedt a közösségi és a hivatalos médiában, és kormánypárti körökben nyilván nagy tetszést aratott, mert a kormánypártok részéről senki sem szólalt fel és ítélte el ezeket durva támadásokat, amelyeket még túlkapásként sem lehet értékelni, csak nettó tahóságként. A „DK-s Vadai Ágnesnek címzett "Vetkőzz Ági, hol a baby Doll?" is nyilván rendkívül releváns megjegyzés lehetett az adott parlamenti vitában.

2. A női jelölt vagy túl szép, vagy nem elég szép

Úgy tűnik, magyar politikusnő ha nem ribanc, akkor randa. Az is nemrég történt, hogy a Fidesz szóvivőjét, Selmeczi Gabriellát Kéri László politológus „kócosfogú rémségnek” nevezte egy MSZP-s fórumon. A politikus (Szekeres Imre a volt honvédelmi miniszter) itt sem határolódott el a sértéstől, és a politológus sem kért bocsánatot. Ezúttal viszont a kormánypárti sajtó csapkodta az asztalt, hogy ez a stílus elfogadhatatlan.

Korábban pedig a DK-ban politizáló Vadai Ágnest a kereszténydemokrata EP-képviselő, Surján László sértegette a külseje miatt, mikor kollégája igencsak előnytelen képpel és a mellé társított sértő kommenttel Vadai súlyára célozgatott. Igaz, Surján legalább igyekezett menteni a menthetőt: a bejegyzést törölte, szabadkozott és elnézést is kért a történtekért.

3. Ha elég szép, akkor viszont buta

Széll Bernadettnek, az LMP társelnökének majdnem sikerült a lehetetlen: ő elég szépnek találtatott, csak az értelmi képességeivel kapcsolatban találta fontosnak megemlíteni a fideszes Illés Zoltán (aki egyébként helyettes államtitkár), hogy nőként egyszerre mindent nem lehet: „Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos. Tisztelt képviselőa... Dehogy tisztelt! Kedves képviselőasszony!”

4. Mit keres nőként a politikában? Milyen háziasszony, milyen anya az "ilyen"?

Dúró Dóra (Jobbik) képviselőnőnek azért járt a beszólás, mert gyermeke születése után is aktívan folytatta munkáját a Parlamentben. Meg is kapta hamar: „Hol a gyereked? Miért nem a gyerekeddel vagy?” Arról nem szól a fáma, a bekiabáló képviselőknek hol és kivel volt ez idő alatt a gyereke… Ahogy az sem volt elég fontos ügy a magyar törvényhozásban, hogy az őszi szünetre időzített költségvetési vita alatt megoldják a képviselők gyerekeinek felügyeletét: az LMP hiába indítványozta, csak saját irodáikban tarthattak napközit, mert az Országház nem gyerekintézmény.

5.Vita egy nővel, te jó ég!

„Én egy nővel nem vitatkozom”- ezt Lamperth Mónikával közölte kormánypárti kollégája.

Márpedig - legalábbis a kampányidőszakban - jónéhányan kénytelenek lesznek női jelöltekkel vitatkozni. (Eddig egyetlen választókerületben biztos, hogy egymás ellen két legnagyobb esélyesként nők indulnak.) A jóslatok szerint a következő országgyűlésben még a jelenlegi kilenc százaléknyinál is kevesebb nő kap majd helyet. Nem muszáj, hogy így legyen.

Ti szavaznátok a kerületetekben induló női jelöltre, csak hogy több nő kerülhessen a parlamentbe?

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?