Ferenc pápa szereti a nőket

Nem kérdés, Ferenc pápa az év embere. Kiemelt figyelmet fordít a nők férfiakétől eltérő élethelyzeteire, problémáira, az őket fenyegető veszélyekre, és határozottan állást foglalt amellett, hogy a nők nagyobb szerepet és befolyást kapjanak egyházban. Nem volt még pápa, aki ennyit törődött volna a nőkkel.

„Ki maradhat szenvtelen ilyen fájdalmas helyzetek láttán?”

Ferenc pápa elődeinél sokkal nyitottabb és megértőbb egyházat szeretne, és már többször is világszerte meghökkenést váltott ki puritánságával, emberközeliségével, kedvességével. Nem kérdés, hogy ő volt a 2013-as év embere. Pénzt oszt a szegények között, éjjel kiszökik a Vatikánból, hogy hajléktalanokat gondozzon, beteget ápol, felszólal az emberkereskedelem ellen, vizsgálóbizottságot állíttat fel a gyermekmolesztálási ügyek tisztázására, továbbá kérlelhetetlen a papi fényűzés és a vatikáni korrupció elleni küzdelemben.

Az új pápa viszonya a nőkhöz is más, mint azt megszokhattuk az egyházi személyektől, vagy bármely más, vezető pozícióban lévő korosodó, egyedülálló férfitól. A pápa olyan egyházfőktől szokatlan kérdésekben is megnyilatkozott, mint az emberkereskedelem, a kényszerprostitúció, vagy akár a nyilvános szoptatás természetessége, amely miatt szerinte nem kell szégyenkeznie senkinek.

A hívekkel eddig szokatlanul közvetlen és személyes kapcsolatra törekvő pápa második személyes telefonbeszélgetésében (amiről hírt adott a teljes világsajtó), egy megerőszakolt argentín nőt vigasztalt, aki szenvedéseiről írt neki. Alejandra Pereyra úgy emlékszik, hogy a pápa "angyali hangon azt mondta, nyugodjak meg, és hogy azért hívott fel, meg a levelem megdöbbentette" - számolt be a nő az argentín tévének a beszélgetésről. Mint mondta, éppen kötögetett, mikor a váratlan hívást kapta. Amikor meghallotta a pápa hangját, úgy érezte, Isten megérintette őt. A hatgyerekes anya a telefonbeszélgetés előtt néhány héttel írta meg történetét a szentatyának arról, hogy a helyi rendőrség tagjai hogyan zaklatták és fenyegették fegyverrel az utcán játszó gyerekeit, majd miután jelentette a hatóaságoknál az esetet, 2008 egyik éjjelén egy rendőr fegyvert szorított a fejéhez és megerőszakolta őt.

"...ki vagyok én, hogy elítéljem?”

Mióta elfoglalta Szent Péter trónját, többször is kérdezték a pápát azokról a különösen kényes és megosztó témákról, mint nők egyházban betöltött szerepe, a válás, a fogamzásgátlás kérdése, illetve a katolikus vallás szerinti bűnökről, mint például az abortusz és a homoszexualitás. Jelezte, hogy tisztában van azzal, hogy ezek kapcsán adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor az embernek nincs jó választása, de a hit ekkor is támaszt és vigaszt kell nyújtson a szenvedőknek ahelyett, hogy általános ítéletet mondana felettük.

A pápa véleménye szerint ezekben a kérdésekben minden esetet egyenként és összefüggéseiben kell értékelni. Kiemelte, hogy habár az egyház tanítása világos ezekben a kérdésekben, és ő az egyház fiaként csak ezt képviselheti. Azonban úgy vélte, ezekről a tanokról nem kell minden adandó alkalommal beszélni, és egy korábbi – a homoszexualitást érintő - kérdésre is válaszolva kiemelte, szerinte a gyóntatószék nem kínzókamra. Az egyedüllálló anyák házasságon kívül született gyermekeinek keresztelését elutasító papoknak pedig azt üzente, hogy ha így tesznek, az "beteg" gondolkodásmódra vall.

Nélkülözhetetlen nők

A katolikus egyházfő első nagyszabású, az egyház jövőjéről írt munkájában az Evangélium örömében (Evangelii Gaudium) leszögezi, hogy a nők nélkülözhetetlenek az egyház számára, és hogy napjaink egyik nagy kihívása az, hogy egyházi feladatkörökben is átgondolják a nők szerepét. A 288 paragrafusból kettőben (a 103. és a 104. pontban) foglalkozik a nők helyzetével az egyházban, nélkülözhetetlen hozzájárulásnak nevezve a nők pasztoraciós munkáját, a családokkal és csoportokban végzett tevékenységét. Azt írja, hogy bár a papi szolgálat kiterjesztése "nem nyitott kérdés", de ki kell tágítani a nők egyházi jelenlétének lehetőségeit, hogy a nők jelen lehessenek mindenhol, ahol fontos döntések születnek, az egyházban és a társadalomban egyaránt. Ami a nők papi szolgálatát illeti, Ferenc pápa úgy fogalmazott: a nőknek kell nagyobb értéket adni az egyházban, nem az egyházat megfosztani klerikális jellegétől.

Megválasztása óta kiadott első nagy elméleti munkájában az egyház átfogó reformját sürgeti: Ferenc pápa egy nyitottabb egyházi struktúra mellett foglal állást, mert mint írja, "nem lehet úgy hagyni a dolgokat, ahogy most vannak", és meggyőződése egyháznak új egyensúlyt kell találnia, különben kártyavárként omolhat össze. Az új pápa szerint az egyház megerősítésében tehát a nőknek fontos szerepe lesz, és minden valószínűség szerint Ferenc csak az első ehhez vezető lépéseket tette meg azzal, hogy a nyitottan és megértő szeretettel fordul a nők felé. Minden nő felé.

 

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.