Ne hagyd, hogy beskatulyázzanak!

A lányok nem fociznak, az a férfiak sportja...

A fiúk nem sírnak, ne légy anyámasszony katonája...

Túl fiús vagy… Legyél nőies, legyél szexi!

Úgy játszol, mint egy lány…

Tartozik neked ennnyivel… légy férfi… ő is akarja…

A világ mindannyiunkat megpróbál beskatulyázni, és sokszor hiába próbáljuk feszegetni a számunkra kijelölt nemi szerepek kereteit. A nemi erőszak nemcsak a fizikai erőszak vagy a zaklatás. Az egész ott kezdődik, hogy megbántjuk egymást. A nőiességhez vagy férfiassághoz kapcsolódó előítéleteink értelmetlenül korlátozzák a lehetőségeinket és hozzájárulnak az egyenlőtlenségek fenntartásához és újatermelődéséhez.

Ne hagyd magad beskatulyázni, segíts azoknak, akiket megbélyegeznek - erről szól a texasi civil szervezet fenti videója.

Igazuk van. A beskatulyázás igencsak aktuális ma Magyarországon, ahol egy hasonló nevű szórakozóhely beléptetési gyakorlata miatt az illetékes hatósághoz forduló férfit a létező legalpáribb szexista közhelyeket pufogtatva nyilvánosan meghurcolják és megalázzák. (A hatóság döntésének helyességét vagy megalapozottságát eközben egyikük sem vitatja.)

A lovagiasság nem lehet kötelező, a felajánlott előnyöket is szabad visszautasítani. A szexizmus - még ha jóindulatú is - káros. Korlátozza a mozgásterünket, a lehatárolja a céljainkat, szükségtelenül beszűkíti az életünket. Az erőszak a szavakkal, a tettekkel, sőt már a tétlen szemlélődéssel kezdődik.

Ne hagyjuk, hogy megtörténjen.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?