Minden szerető céda?

Talán mind hallottunk már olyan weboldalakról, ahol férfiak tették közzé szakítás utáni bosszúvágytól fűtve volt szerelmük, partnerük pikáns fotóit, ne adj isten valós névvel, lakcímmel, telefonszámmal együtt. Magyarországon is volt hasonló bosszúálló felület egy rövid ideig. A tengerentúlon pedig a bosszú-pornónak is nevezett oldalak meglepően elterjedtek még annak ellenére is, hogy egyes államok az ilyen oldalak betiltását fontolgatják. Az bosszúüzlet virágzik.

Ha a férfiaknak van hasonló bosszúálló felületük, hát a nők is akartak egyet. Meg is csinálták. A csavar a történetben azonban az, hogy a megcsalt nők nem az expasijukba rúgtak bele. De nem ám! A bosszúszomjas ötletgazdák a férfiak új barátnőit állították pellengérre. Természetesen nem a megsértett büszkeségük miatt vesznek elégtételt, csakis a szétdúlt otthon miatt. Legalábbis ők ezt állítják.

Az egyik legnépszerűbb oldal, a Homewrecker több mint negyedmillió facebook követővel „büszkélkedhet”. Volt férfjük, partnerük új barátnőit, esetleg szeretőit a férfiak által üzemeltetett bosszú lapokhoz hasonlóan – habár többnyire kevésbé pikáns módon – ország-világ előtt megszégyenítik. A bejegyzések alapján úgy gondolják, partnerkapcsolatuk széteséséért egyes egyedül az a bizonyos – nyilvánosan megalázott – harmadik tehet. Senki más, csak ő. A meleg családi fészket, szétdúló céda.

A férfiak arcát gyakran ki is takarják az új nő mellől, hogy kétség se maradhasson, szerintük ki is a felelős az ex péniszének eltévelyedéséért. Mert nyilván csak a pénisze tévelyedett el, ez nyilvánvaló. A kapcsolat azelőtt amúgy minden szempontból tökéletes volt. És az új nő a hibás: az otthonromboló ribanc.

Ez a meggyőződés, hogy felnőtt férfiak és nők döntéseiért csak az egyik felet okolják, a homewrecker felületén általános. Talán a nők alapvető versengő szelleméből ered, talán valami végzetesen félrekódolt társadalmi presszió hozta létre a tévedést, az biztos, hogy a jelenség rendkívül sajnálatos, és semmivel sem kevésbé felháborító, mint a férfiak által ribancnak kikiáltott exbarátnők kiplakátolása az internetre. Nem tudunk szó nélkül elmenni amellett, hogy nők százezrei szerint az egykor szeretett férfi nem, csakis az új nő hibás, ha egy férfi szeretőt tart, vagy ha elhagyja a családját egy másik nőért.

Az internet másik bugyrában ugyanakkor házas férfiak és nők kajtatnak szerető után, mindenk elköteleződés nélkül, ez csak természetes.

A kérdés adja magát: ti mit gondoltok a hasonló bosszúálló oldalakról, és mi a véleményetek a nők nők elleni bosszúhadjáratairól? Valóban a gaz csábító felel a férfi csalárdságáért, vagy inkább azt tanácsolnátok, hogy vigyázzon mindenki jobban a párjára, hogy ne legyen oka elhagyni a családját?

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?