Neked mennyi a munkaidőd?

8-9 óra munka és 2 óra utazás után 6 óra jut a háztartási munkára és a családra. Így fest az átlagos, fizetett munkát is végző magyar nő hétköznapja.

Munkaidő

A főállású foglalkoztatás több felmérés szerint sem napi nyolc órát tesz ki. Habár a dolgozó nőknek csak 27 százaléka dolgozik (papírforma szerint) teljes munkaidőben, arányuk vélhetően ennél magasabb. Talán mindenki ismer elvileg négy és hat órában alkalmazott kolleganőket, aki időszakosan vagy állandóan, bizony napi nyolc-kilenc órát húzzák az igát a cégnél. Nem csoda, hogy felmérések szerint a nők 39-54 százalékát nyomasztja, hogy különleges esetben sem változtathat munkaidején és időbeosztásán, és túl sokszor családi feladataira hivatkozva sem kérhet engedményeket.

A magyar nők egyötöde változó műszakrend mellett keresi a kenyérrevalót. Valóban kötetlen, rugalmas munkarendben hivatalosan kevesebb mint a nők két százaléka dolgozik. Míg vidéken előfordul korai munkakezdés, addig a nagyvárosokban a 7-15 óra közötti munkarend szinte ismeretlen. A délutánt szabadon hagyó munkavégzés a többműszakban működő gyárak és a vidéki, kiskerttel, háztáji gazdálkodással is foglalkozó dolgozók miatt alakulhatott ki, de szerintünk óvodás-iskolás gyerekek szülei számára is jó lehetőség arra, hogy az otthoni feladatok ellátására is jusson elegendő idő.

Háztartás – gyerek - idősgondozás

A láthatatlan munka nemcsak a ház- és ház körüli feladatok, de a gyermekek, a fogyatékkal élők és az idősek gondozását, és betegápolást is magában foglalja. Hazánkban - megfelelő színvonalú intézményi megoldások híján - a nők ezekben a szerepkörökben nélkülözhetetlenek.

Egy 2011-ben kiadott helyzetkép szerint a nők 16,9 százaléka számára a gyermekfelügyelet megoldatlansága komoly akadályát jelenti a munkavállalásnak. Különösen igaz ez a gyeremekeiket egyedül nevelő anyákra. A KSH szerint körülbelül százezer iskolázott nő munkavállalási lehetőségét javíthatná, ha a gyermekek napközbeni ellátását kiterjesztenék. Az idősgondozás intézményi rendszerének hiánya 57 ezer nő munkavállalását nehezíti meg. Közülük minden ötödik az idősgondozás miatt csak részmunkaidőben, vagy egyáltalán nem tud állást vállalni.

Magyarországon a házimunka gyakorlatilag egyenlő a női munkával. Így van ez akkor is, ha a nő is teljes munkaidőben dolgozik, és akkor is, ha ő az egyetlen kereső. A gazdaságilag aktív nők átlagosan napi két és fél órát, a gazdaságilag aktív férfiak alig 58 percet fordítanak házimunkára. A nők otthoni feladatai gyerekeik születésétől kezdve folyamatosan növekszik, egyre nagyobb terhet rakva vállukra.

(Adatok: KSH 1,2,3, Népszámlálás 1,2, Tárki)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?