Nők csak bikiniben kellenek a hírekbe?

Nők, nyugdíjasok, etnikai kisebbséghez tartozók. Egy közös biztosan van bennük. Magyarországon is, ahogy világszerte, népességbeli arányukhoz képest a hír- és politikai műsorokban alig szerepelnek. Ha mégis, akkor rendszerint bulvárhírekben, erőszakos cselekmények kapcsán kerülnek be a műsorokba, és szinte sosem szakmai hozzáértésük miatt szólaltatják meg őket.

A magyar hírműsorokban alig szerepelnek nők

A magyarországi népesség több mint fele nő (egész pontosan 52%), a közéleti és hírműsorok szereplőinek azonban négyötöde férfi. A magazinműsorokban például tízből kilencszer férfi ül a vendég szakértő, vagy illetékes interjúalany székében. Ha pedig egy műsorban a nyilatkozó nevét, beosztását is megemlítik (ez csak a megszólalók felével esik meg), akkor is a férfiak javára billen a mérleg nyelve. A már idézett januári NMHH felmérés szerint a férfiak 64 százaléka kap részletes bemutatkozási lehetőséget.

A helyzet nemcsak itthon, de világszerte is hasonlóan aránytalan. A Global Media Monitoring Project 2010-ben 108 országban, több, mint 1000 hírügynökség közel húszezer hírét és harmincnyolcezer témát vettek górcső alá, és az ő mérésük sem szívderítőbb. A hírek szereplőinek átlagosan háromnegyede férfi. Az online felületek a témákban is rosszul teljesítettek, tízből hat hír a világban férfiakról szól. A nőknek a mainstream média a bulvársarkot, a sporthíreket és a celebek-fogyókúra-életmód-divat-család-gyermeknevelés-főzés-ezotéria témaköröket tartja fent.

A hírműsorok kiegyensúlyoztalanságának egyik oka lehet az, hogy a hírszerkesztők, újságírók többsége férfi. A világ televízióinál a női riporterek aránya 44 százalékos, míg az online média durván kiegyensúlyozatlannak bizonyult az újságírók nemét firtató vizsgálaton. Ezt az aspektusát a hazai felületeknek ugyan nem vizsgálták a fent emlegetett NMHH kutatásban, de gyaníthatóan itthon sem lenne fényesebb az eredmény, mert kapásból eszünkbe jutott olyan híroldal, ahol a szerkesztőségben - mint a képen is látszik - biztosan tudjuk, hogy nincsenek nők.

Miért is kellene több hír nőkről?

Nem kell ahhoz üldözési mánia, a nők hátrányos megkülönböztetése a hírekben nyilvánvaló. És hogy miért is probléma mindez? Ha most vállat vonsz magadban, és arra gondolsz: semmiért, abban benne is van a válasz. Arra gondolsz, tök hülyeség, ott van a Kálmán Olga, meg az Erős Antónia is, és amúgyis a nők azért nem szerepelnek a hírekben, mert nem csinálnak semmit. Nem ők azok, akik megmászták, felfedezték, meghódították és megzenésítették. Nem ők, akik kikutatták, meglelték, letartóztatták, tőzsdére vitték. Tényleg így van, vagy csak nem értesülünk róla? Nem tudni.

A nők a vállalati igazgatótanácsokban, éppúgy alulreprezentáltak, mint a tudományos elit köreiben, vagy a politikában. Ez nemcsak ok a médiában való alacsony arányukra, de egyben okozat is. A média nemcsak tükrözi, alakítja is a közéleményt. Azt is mondhatjuk, rendszerint tudattalanul szívjuk magunkba, hogy "hol is a nők helye". A tipikus női munka - amely sokszor heroikus küzdelem - rejtve marad. Nincsen hírértéke. Nincs semmi rendkívüli benne, a mindennapok része, nem is csoda, hogy a háttérben marad. A nők és férfiak aránytalan mértékű és mindig ugyanazokban a szerepekben való ábrázolása azonban a hagyományos nemi szerepeket erősíti meg. Ördögi kör.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.