Nők is indulnának a Tour de France-on

Világ- és olimpai bajnok női kerékpárosok indítottak petíciót annak érdekében, hogy jövőre engedjék a nőket is rajthoz állni a világ legrangosabb országúti kerékpáros körversenyén.

Levelükben arra kérik Christian Prudhomme-t a Tour de France versenyigazgatóját, hogy az évszázados múltra visszatekintő férfiversenyen 2014-től engedélyezze női csapatok indulását. Mint írják, a női sportolók jelentős hátrányt szenvednek férfi társaikhoz képest a díjazás, a fizetések, a szponzoráció és a médiaérdeklődés terén is. 1984 és 2010 között ugyan rendeztek nők számára nemzetközi többnapos kerékpárversenyt Franciaországban, de a szervezők a (média)érdeklődés hiánya miatt egyre kevésbé tudták megoldani a rendezvények finanszírozását.

A Tour of Flanders és a Flèche Wallonne versenyek pozitív tapasztalai szerintük azt igazolják, hogy a nők és férfiak azonos versenynapokon indítása hasznos az esélyegyenlőség szemontjából, és cáfolják a női sportolók korlátozott fizikai képességeire vonatkozó vélelmeket. Mint írják, harminc éve még mindenki elképzelhetetlennek tartotta, hogy nők maratont fussanak.

Azt szeretnék, ha a Tour de France-on a férfiak mezőnyében, de nem a férfiakkal versenyezve indulhatnának, azonos távokat és azonos számú versenynapot teljesítve. Kizárólag a szintidők tekintetében kérnek engedményt a verseny szervezőitől.

A petíció aláíróinak száma már tizenháromezer felett jár.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?