Csöngess be! - Egymillió férfi a nőkért

A világsajtó az indiai nők elleni erőszaktól hangos, és nap mint nap jelennek meg hírek arról, hogyan próbálják felvenni ez ellen a küzdelmet a kormányzati tanácsadó testületek, a helyi elöljárók, civilek, fiatal mérnökök. Egymást érik a hírek a büntetési tételek elképesztő mértékű szigorításának tervéről, innovatív találmányokról, mint a GPS-jelzővel és sokkolóval felszerelt fehérnemű, vagy olyan mókásnak ható intézkedésekről, mint hogy Mumbaiban csak illendően felöltözött próbababák állhatnak a kirakatban, nehogy rossz gondolatokra ébresszenek a férfiakban. Egyes jelentések szerint minden ötödik indiai nő nemi erőszak áldozatává válik valamikor élete során.

Bennünk mégis a felmerült a sokak számára már unásig ismert kérdés: miért nem a potenciális erőszakolókat nevelik meg? Azok számára, akik a nőket ennyire kevéssé tisztelik, sosem lesz elég elrettentő a büntetés, nem lesz elég , ha a nők „jobban vigyáznak magukra”, vagy csökkentik az embereket érő szexuális ingereket.

Az erőszak az otthonokban sokszorosan inkább jelen van, és sokkal kevesebb nyilvánosságot kap, mint az idegenek által elkövetett bűnök, és nem elég, ha a nők tiltakoznak az erőszak ellen. A nők elleni erőszak nem feminista, hanem humanista ügy. A férfiaknak is ki kell állniuk a nők védelmében.

A Breakthrough nevet viselő amerikai-indiai emberi jogi szervezet ennek érdekében indította el elsősorban Indiát megcélzó kampányát. A "Csöngess be!" akció keretében arra kérik a férfiakat (és persze a nőket is) hogyha a környezetükben családon belüli erőszakra utaló jeleket tapasztalnak, jelezzék a potenciális elkövetőnek, hogy észrevették, valami nagyon nincs rendben. Állítólag ennyi is elég.

A másik ezzel egyidőben futó kezdeményezés pedig az, hogy felhívásssal fordultak a férfiakhoz, tegyenek nyilvánosan hitet a nők védelme mellett, segítsenek megfékezni a nők elleni erőszakot. A kezdeményezést sok-sok ismeretlen férfi mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, a Star Trekből és az X-Menből is ismert színész, Sir Patrick Stewart, és a zenész Peter Gabriel is támogatja. A cél egymillió nyilatkozat begyűjtése, ti is csatlakozhattok itt.

Kell-e mondanunk, hogy nagyon tetszene, ha itthonról is sok – ismert és kevésbé ismert – férfi csatlakozna az akcióhoz? Esetleg Magyarországon is indulhatna valami hasonló kezdeményezés, mert úgy látjuk, nagy szükség volna rá.


További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?