Szexuális tárgy lett a vagány lányból

 

Legyél szexi. Ábrándos nagy őzikeszemű. Legyél karcsú, de nagymellű. Hosszú dús hajú. Hercegnő. Nem kell önállónak és függetlennek lenned, gondolkozni minek, jön majd egy férfi, aki akár az élete árán is segít rajtad. Menj gyorsan férjhez (de aztán az első megfelelő státuszú legényt megfogd ám!). A boldogsághoz elég a kérő és a fényes esküvő. Nincs tovább, a történet kerek.

Addig is, amíg ez nem sikerül, légy szerény, dolgos, engedelmes és szép. Tanulj meg trillázva énekelni, úgy a házimunka is öröm. Ne törődj vele, hogy nem is ismered kérődet, de ha végre találkoztok, ess szerelembe első látásra. A délceg herceg hibáit viseld alázattal. Ha szörnyeteg, ne aggódj, majd te megváltoztatod. Mondtam már, hogy legyél szexi és adj az öltözködésre?

Ha Disney hercegnő akarsz lenni, a fentieket tartsd szem előtt. Ha te nem tartod, a Disney majd helyetted is megteszi.

A filmstúdió ugyanis nyilvánvalóvá tette, ha eddig nem lett volna világos: igazi Disney nőalakok csak a fenti skatulyába beférő karakterek lehetnek. Nyilvánvalóvá tették, amikor hivatalosan is újratervezték Merida figuráját.

Az idén kilencvenéves stúdió történelmének első igazi független, és erős, határozott és vagány szereplője nem fért be a hercegnők közé. Nem lehet olyan, amilyennek megírták. Túl vad? Túl emberi? Nem elég szexi? Túl független talán? A rajzolók nekiestek: Merida, a bátor csinosabb pofit, mélyebb dekoltázst és darázsderekat kapott, kusza fürtjeit illedelmesre formázták és elvették fegyverét. A függetlenség és erő szimbóluma, az íj, mégsem való egy hercegnő kezébe ugyebár. Merida, a jólfésült immár igazi Disney hercegnővé koronáztathatott.

El tudom képzelni,a mesefigura mennyire utálná ezt az új külcsínt. Személyiségével, stílusával, habitusával ellentétes szerepbe dugták, nyilván, mert "így illik". Arrafelé legalábbis. Pár éve Mulan, a harcos hercegnő szenvedett el hasonló szépészeti beavatkozást.

Korábban is voltak jelei, hogy a szerelmet maga meglelni óhajtó és az első jöttment kérő karjaiba bele nem omló lány sem Disney-konform. A Mattel például, az európai piacra a figurát eleve módosította, így Meridát nem is a saját eredeti (sötétkék) ruhájába öltöztették, hanem - a mesében a lányra az egyik jelenetben a kérők miatt rákényszerített, kényelmetlen, a szereplő által utált -igazi hercegnős viselettel dobozolta be a vevők számára. A loboncos, kényelmes ruhát hordó, íjjal felfegyverzett hercegnő úgy tűnik, nemkívánatos a játékok között sem. Az igazi Merida figurát lányainak a tengerentúlról rendelte meg e sorok írója.

Vegyétek, vigyétek, higgyétek el, hogy ilyen az igazi nő. A mese tévedés volt. Legyél szexi. Legyél karcsú. Legyél szép. Legyél hercegnő.

Lányok millióit trenírozza az animációs filmek, hercegnős mesék és történetek garmadája egy olyan szerepre, amelyben emberi értékeik helyett talmi dolgokat hangsúlyozhatnak. Egy szerepre, melyben békésen vágyakoznak sorsuk jobbra fordulására, és mindent eltűrve várják életük csúcspontjaként a csodát, a herceget a fehér lovon.

A stúdió szóvivője szerint az átfazonírozás nem változtat a figurán és Merida ugyanaz az erős és eltökélt nő marad, mint volt. Szerintünk viszont sajnos a látszat nem ezt mutatja.

Elég volt! Meridát a bátort akarjuk, méghozzá olyannak, amilyennek eredetileg megírták és megrajzolták. Ahhoz a mostanra közel kétszázezer másik szülőhöz hasonlóan, akik petíciót indítottak a hercegnő átszabása ellen, mi is azt valljuk: Nem alárendelt nőket, szépségkirálynőket, szexuális tárgyakat akarunk látni. Bátor, erős, független, gondolkodó, cselekvő, öntudatos női eszményképeket kérünk lányainknak.

Update: A világméretű tiltakozó hullám hatására a Disney időközben csendben eltávolította honlapjáról az átfazonírozott mesehőst és visszahelyezte az eredeti Pixar figurát.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?