Odapörkölt

Balogh József a fülöpházai falunap előtti este jól megmutatta, milyen is a helyi termék. Feledékennyé tesz. Illetve nem is annyira. A kutyára például emlékszik. Kutya világ ez. Világtalan ebek löknek neki képviselői öklöknek. Háztartási balesetek. Főleg miután lecsúszik pár pálinka - helyi termék, ugyebár. Furcsa ital az kérem: foltot hagy. Nem a ruhán, ez esteben még csak nem is a fogyasztóján. A legközelebb álló nőn. Egy-két lila foltot persze még el lehet kendőzni egy jobb ruha, egy kis smink segítségével. A többit pedig elrejti a hatalom.

 

"- Az asszonnyal beszélt azóta?

 

- Persze.

 

- Mit mondott önnek?

 

- Azt, hogy megütöttem.

 

- Haragszik önre?

 

- Nem.

 

- Tényleg?

 

- Aha."

A fideszes képviselő élettársának sérülései miatt a hatóságok az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordultak a nyomozás lefolytatása érdekében. A hír bejárta a sajtót, el kellett hogy jusson a T. Házba is. Mit szólnak vajon a kollégák? Varga István vajon cinkosan odakacsint legközelebb Balogh képviselőtársának: ”emmádöfi Pista”? Lesz, aki zavartan kerülni kezdi Fülöpháza képviselőjét? Vajon hányan nem fogadják majd a köszönését? Talán elbeszélgetnek vele „odafent” hogy legközelebb „vigyázzon jobban”? Nem tudhatjuk. A Fidesz közleménye tárgyilagos és korrekt: minden erőszakos cselekményt mélységesen elítélnek, különösen ha az nők, gyermekek, idősek és kiszolgáltatott személyek ellen történik, és várják az ügyészségi vizsgálat eredményét.

Mint emlékezetes, a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállása érdekében civilek több mint százezer aláírást gyűjtöttek össze, ám eleinte a kormánynak ennek ellenére sem akaródzott a témával foglalkozni. Kényes téma, nem vitás. Jogvédők szerint Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaz valamikor élete során (volt) élettársa, vagy (volt) férje. Minden héten belehal valaki az így “szerzett” sérüléseibe, de nem minden ügy kap ekkora publicitást. A miniszternek igaza van: a nőverők minden társadalmi csoportban előfordulnak iskolázottságtól, lakóhelytől és anyagi helyzettől függetlenül. Miért pont az országgyűlés lenne ez alól kivétel?

A természeti csapásokra könnyebb magyarázatot adni, mint a családon belüli erőszakra” - mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere tavaly a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásáért létrehozott munkacsoport megalakulásakor.

Rendőrség adatok

A miniszternek igaza van: a nőverők minden társadalmi csoportban előfordulnak iskolázottságtól, lakóhelytől és anyagi helyzettől függetlenül. Miért pont az országgyűlés lenne ez alól kivétel? A Varga István elhíesült kijelentését kiváltó hatalmas közfelháborodásra reagálva a miniszterelnök hátraarcot vezényelt, minisztérium pedig még azon a héten tárgyalásokat kezdett az ügyben.

Az EMMI lassan készülő tavalyi tervezetét számtalan bírálat érte a női érdekvédő szervezetek oldaláról, elsősorban azért, mert az anyag hozzátartozók bántalmazásáról és nem családon belüli erőszakról beszélt. A jogalkotó részéről már tavaly azzal kecsegtették a közvéleményt, hogy még év végéig megszületik az új jogszabályi tényállás, ám azóta az ügy mintha a fiók aljára került volna. Mindenki a kormányra vár. A család fogalmát a negyedik alaptörvény módosítással újradefiniálták, a néhány javaslaton és dühödt civil nyilatkozaton kívül semmit sem hallani az ügyről.

Úgy tűnik, a minisztériumban a (vak) kutyát sem érdekli, mi lesz a családon belüli erőszakot önálló büntető tényállássá tevő terv sorsa.

(a képet itt találtuk)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?