Már megint a nők miatt fogy a magyar

A diplomás nők biológiai órájával versenyez a kormány - zengi a cím a világhálón. Ezúttal a HVG írt egy velőset. Már megint a nők miatt fogy a magyar.

Mi nem így gondoljuk. Súlyos tévedés a nőket hibáztatni a későbbre tolódott gyermekvállalásért, és hogy kevesebb gyermek születik a prognosztizáltnál.

Ha már vekker, kezdjük az egészségügyi állapottal: Gyakori érv a nők harminc éves kor feletti gyermekvállalása ellen az, hogy a kor előrehaladtával egyre nagyobb arányban fordulnak elő meddőségi problémák.

A férfi meddőség éppolyan gyakori probléma, mint a női, és képzeljétek, a kor előrehaladtával a férfiaknál is emelkedik a terméketlenségi problémákkal küzdők aránya. A meddőség ugyanis nem válogat. Egyenlő mértékben érinti a férfiakat és nőket. Ráadásul mivel jellemzően stabil és monogám párkapcsolatban élőkkel történik az meg, hogy gyereket akarnak, de mégsem sikerül összehozni, ezért párok meddőségéről kell beszélnünk, nem egyénekéről: az esetek 10 százalékában a párok mindkét tagjának van meddőségi problémája, újabb tíz százalékban pedig egyszerűen nem is megállapítható, hogy miért nem jön össze a terhesség.

A másik sokszor hangoztatott érv, hogy a magzati genetikai rendellenességek kockázata nő az anyák harmincöt éves korán túl, de Czeizel Endre orvos-genetikus állítja, hogy ma már igen fejlett diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésünkre ezek kiszűrésére. Szerinte akár negyvenöt éves korukig is bátran szülhetnek a nők. Dr. Tahy András szülész-nőgyógyász is megerősíti: egy első gyermekét szülő nőnek nem a tényleges kora számít, hanem a biológiai kora, tehát az egészségi állapota a hangsúlyos.

A bűvös 35 éves "határt" tehát érdemes kicsit más szemmel nézni. Az egészségügyi és teherbeesési kockázatok valóban nagyobbak, azonban vannak ezeknél nyilvánvalóan fontosabb szempontok is, amelyek alapján eldöntjük, hogy mikor alapítunk családot.

Bármikor vállalsz gyereket, annak vannak előnyei és hátrányai is

Nem kell sokat gondolkodnunk, hogy egy sor ellenérvet találjunk a fiatalabb korban való gyermekvállalásra. Tessék: ha huszonévesen szülsz, nagy a szegénységi kockázat, különösen, ha több gyereket vállalsz. A fiatalságod otthon töltöd, vagy kepesztesz, hogy eltartsd a családod. Kimaradsz minden buliból, utazásból, amiben a barátaid épp örömüket lelik. A párkapcsolati stressz emiatt sokkal nagyobb, és egyébként is több az esélyed arra, hogy nem maradtok együtt. Ha a gyerek miatt félbehagyod a tanulmányaid, radikálisan megnő az esélyed a későbbi tartós munkanélküliségre és szegénységre. Ha rögtön az iskoláid befejezése gyermeket vállalsz, de nem szerzel munkahelyi gyakorlatot, majdnem ugyanez a helyzet.

Ha harminc fölött alapítasz családot, annak vannak előnyei is szép számmal: számtalan kutatás bizonyítja, hogy egy harmincas éveiben járó nő alkalmasabb szülőnek. Jobb az anyagi helyzete, biztosabb a helye a munkaerőpiacon, lelkileg is felkészültebb, higgadtabb, nagyobb felelősségtudattal rendelkezik. Sőt, állítólag a negyven feletti anyukák gyermekei okosabbak, és kevesebb baleset éri őket, mert ezek a nők érettebben, nagyobb odafigyeléssel és többet foglalkoznak gyermekeikkel.

Igaz ez a sok érv és ellenérv? Igen. Mindenkire? Nem.

Ezért nem jó ötlet bárkit is presszionálni arra, hogy a “megfelelő” időben szüljön. Ezért nem kéne az olvasók fejében téves előítéleteket kialakítani, megerősíteni. Meg lehet és meg is kell változtatni ezeket a nőkre feleslegesen és értelmetlenül nyomást gyakorló nézeteket.

Kezdjük úgy, hogy másképp tekintünk erre témára: álljunk a realitás talaján. Az első gyermek vállalására itthon ideálisnak tartott időszakban jelenleg a korosztály negyede munkanélküli, a fele a szüleinél lakik, a nők csak 13 százaléka házas, és alig 62 százalékuknak van egyáltalán párkapcsolata.

Nem a hedonizmus, a karriervágy, vagy a halogatás miatt nem vállalnak tömegesen gyereket a huszonévesek, hanem mert sokszor nincs kivel, hová és miből, és mert még egyszerűen nem érzik úgy, hogy ennek itt lenne az ideje. Sokaknak szinte hihetetlen, de igaz, hogy a nők döntő többsége képes felelős döntést hozni arról, hogy mikor érzi érettnek magát és kapcsolatát a gyerekvállalásra, és nem mások véleménye alapján határoz erről az életüket alapjaiban megváltoztató ügyről.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?