A mobilhasználat egyenlősít

 

A mobiltelefonok elképesztő mértékben tágítják a nők lehetőségeit fejlődő országokban. Az információkhoz való szabad hozzájutás áthidalja a nemi különbségeket a világtól elzárt területeken és a tradicionális társadalmakban. Az olcsóbb, de internet-csatlakozásra alkalmas készülékek elterjedése felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújt a nőknek a tájékozódásban és kapcsolattartásban.

Hatmilliárd mobil - hétmilliárd ember

Az ENSZ adatai szerint ma már a világon hatmilliárd embernek van mobiltelefonja (Magyarországon a felnőttek 78 százalékának), és a telefonálók száma továbbra is dinamikusan nő. A feljövő piacokon egyre több nő használ mobiltelefont, de felmérések szerint az alacsony- és a közepes jövedelmű országokban még mindig 21%-kal kevesebb nőnek van mobilja, mint férfinak. Ez azt jelenti, hogy az afrikai, a közel-keleti és az ázsiai régiókban nagyjából 300 millió nő még nem rendelkezik készülékkel.

Segít bővíteni a nők egészségügyi ismereteit

A mobiltechnológia a harmadik világban szinte az egyetlen lehetőségként nyújt hozzáférést a nőknek az egészségüggyel kapcsolatos információkhoz és professzionális tanácsokhoz . Emellett rengeteg káros és veszélyes tévhit eloszlatásában is segít az információtechnológia használata - derült ki a fejlődő piacok női mobilhasználatáról nemrég tartott konferencián.

Csökkenti a nők elszigeteltségét, kiszolgáltatottságát

Sok szaúd-arábiai nő használja például a Twittert, hogy híreket olvasson és hogy elmondja róluk a véleményét. Egy felmérésben a kérdéses területeken élő nők 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy függetlenebbnek és önállóbnak érzi magát mobiltelefon birtoklásától.

Pénzkereseti lehetőséget nyújt

A vállalkozó nők számára szinte nélkülözhetetlen az üzletmenethez a mobiltelefon használata, a már meglévő vállalkozások többségének plusz profitot hozott a könnyebb elérhetőség.

Az ICT-szektorban vannak a jövő női munkahelyei

A technológiaipar hagyományosan férfi-dominanciájú. A fejlődő országokban a nők csak mostanában kezdik ezen a területen a karrierjüket. A Közel-keleten azonban a nők száma már ma is felülmúlja a férfiakét, mert e a szektor lehetővé teszi a rugalmas munkavégzést. Sőt, egy amerikai kutatás azt is megerősítette, hogy az információtechnológia területén gyakorlatilag nincsen különbség az azonos pozícióban dolgozó férfiak és nők bére között.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?