A nőket vesztesnek nevelik?

 

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a nők 17,6 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Ez a 27 tagú EU-ban a 10. legnagyobb különbség.

Ha a prémiumokat, bónuszokat is figyelembe vesszük, a bérkülönbség akár a 30 százalékot is elérheti. Azonos cégnél, azonos munkakörben, ugyanazért a munkáért egy nőnek rendszerint kevesebbet fizetnek, mint egy férfinak. Minél képzettebb egy nő, annál nagyobb a különbség az ő és egy vele azonos képzettségű férfi bére között.

A nők rosszul fizetett pályákon való túlsúlya részben a társadalmi elvárásokban keresendő. A lányokat jellemzően már születésüktől kezdve klasszikus, sztereotíp nemi szerepekre szocializálják. Ebbe az is beletartozik, hogy a rosszabul fizetett humán pályák és segítő, asszitensi munkakörök, illetve a közalkalmazotti lét felé terelik őket.

A nőknek a konvenciók miatt hagyományosan több feladat jut a családban és a háztartásban. Emiatt részükről sokszor tudatos döntés az, hogy inkább hátralépnek munkahelyükön a lehetőségek elől és a munkavállalásnál a munka-magánélet egyensúlya fontosabb szempont, mint férfi társaiknak.

Az Aon Hewitt tanácsadó cég 14 ezer fős álláskeresők körében készült kutatása szerint is más a két nem hozzáállása az álláskereséshez és előmenetelhez. A nők sokszor rosszabbul szerepelnek versenyhelyzetben, alacsonyabb kezdő fizetést fogadnak el, ritkábban kérnek béremelést, előléptetést, hajlamosabbak kerülni a konfliktusokat.

A munkahelyválasztás során a nők számára fontosabb a vezetés emberközpontúsága, a munkahely megközelíthetősége, míg a férfiak jobban figyelembe veszik a vállalat sikerességét, innovativitását, a szakmai fejlődési lehetőséget, a vezetői szintre jutás esélyét.

Csak a nők fele bízik abban pályakezdőként, hogy vezető beosztást érhet el, míg a férfiak kétharmada vág bele szakmai pályafutásába ilyen aspirációkkal. A nők fele fogalmazott meg kétségeket saját képességeivel kapcsolatban, míg a férfiak körében ez csak tízből három munkavállalóra volt jellemző.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?