A kosztpénztől a fedezeti alapokig

A családokban a financiális döntések túlnyomó része nők kezében van ma Magyarországon. A napi bevásárlással kapcsolatos döntéseket például jellemzően ők hozzák meg, bár ez valószínűleg korábban is jellemzően így volt. Ugyanakkor a nagyobb összegű kiadásokról (például bútor, számítógép, külföldi nyelvtanfolyam stb., drága fogyasztási cikk) a párok többsége együtt dönt, egyszemélyes döntést inkább a gyerekeknek vásárolt dolgok kapcsán hoznak a nők.

Egy amerikai felmérés alapján az összes fogyasztó döntés 83%-a születik meg a nők jóváhagyásával, egy magyar vizsgálat szerint pedig az autóvásárlások 67%-ában is a nő mondja ki a végső szót. A nők egyre képzettebbek, az ambíciózus nők újabb és újabb szakterületeken bizonyítják rátermettségüket. A pénzügyek sem képeznek kivételt ez alól.A munkaerőpiacra való belépésükkel párhuzamosan a nők érdeklődése megélénkült saját pénzügyeik iránt is.

A befektetési kultúra terén a nők – akárcsak a férfiak - elsősorban a pénzük őrzésében és fialtatásában képviselnek tudatosságot, ám bizonyos döntéseikben a férfiaktól eltérően gondolkodnak. A brit Lloyds TSB, nemzetközi privát banki szolgáltatása keretében elemezte a nők speciális befektetői attitűdjét. Befektetési stratégiájuk kidolgozásánál a várhatóan hosszabb élettartammal éppúgy számolnia kell a női ügyfelek tanácsadóiknak, mint azzal a ténnyel, hogy kevesebb havi jövedelemmel rendelkeznek, mint a hasonló pozíciójú férfiak. Az elemzés szerint a befektetések területén a nőknél gyerekeik jövője iránti felelősség, a taníttatási, lakhatási kérdések fedezésének igénye erős igényként jelentkezik, részben a válások magas számával is összefüggésben.

A nőknél az előtakarékosság is kiemelt helyen szerepel a célok között. Hosszú távú, takarékoskodásra építő gondolkodásmódjuk miatt a Lloyds arra jutott, hogy a nők általában kisebb kockázatvállalási hajlandóságot mutatnak és határozottan diverzifikáltabb portfólióban gondolkodnak, mint a férfiak. A National Landlord’s Association által 500 női befektető körében végzett felmérés is ezt erősíti meg. Az ő kutatásuk szerint a nők csaknem fele közepes (vagy átlagos) kockázatot vállal, és alig 20%-uk gondolja úgy, hogy hajlandó lenne magasabb rizikójú befektetésben fialtatni pénzét. A nők befektetett eszközeik sorsát is szorosabban nyomon követik, mint a férfiak s gyakrabban elemzik döntéseik helyességének kérdését.

A női befektetők számára mindemellett a pénzügyi termékek kiválasztásánál gyakran szerepet játszik az etikus hozzáállás, a környezet megóvásának hozzáadott értéke, vagy más egyéb, emocionális tényező is. A nők ugyanakkor alaposabb kutatást végeznek mielőtt pénzügyeikről döntenének. Míg a férfiak inkább különböző gazdasági lapokból tájékozódnak és tanácsot senkitől sem kérnek, addig a nők szívesebben fordulnak másokhoz befektetési tanácsért. Az OTP Alapkezelő 2011-es felmérésében a megkérdezett egyedül álló férfi válaszadók 82%-a állította, hogy maga hozza meg döntéseit, míg ugyanez az arány a női válaszadók között mindössze 48% volt. A házas megkérdezettek körében a férfiak 40%-a dönt egyedül, szemben a férjezett nők 22%-val.

Ráadásul egy felmérésből kiderült, hogy azok a fedezeti alapok, amelyeket nők irányítanak, jobban teljesítenek, még a válság éveiben is. 2012-ben 8.95% megtérüléssel dolgoztak, míg az átlag alig 2.69% volt világszerte. Ennek okát a nők vezetők óvatosságában, kooperatív és kockázatkerülő magatartásában látják a szakértők.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.